Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssak i det fjerne

Arbeidsrettssaken mot de 12 KLP-utbryterne kommer tidligst opp sent på høsten, kanskje ikke før neste år.

– Dette ser ut til å bli en langt mer omfattende arbeidsrettssak enn jeg noen gang har vært med på, sier advokat Per Kristian Knutsen i KS.


Han sikter til saken LO og Norsk Kommuneforbund har reist mot KS og de 12 kommunene som forlot KLP. KS og kommunene har fått frist til 7. juni med å gi såkalt tilsvar til søksmålet.


Dersom saken forventes å ta ti dager eller mer, vil den neppe komme opp før neste år. Slik tolker han signalene fra Arbeidsretten.


I dag synes det klart at selskapene stiller med hver sine advokater, Storebrand stiller med to for sine seks involverte kommuner. Hver kommune kan i tillegg stille med partsrepresentanter og vitner. Det er først når tilsvarene har kommet inn, at omfanget kan fastslås.


Hvis to representanter kommer fra hver kommune, blir det om lag 30 deltakere, advokatene medregnet. I tillegg kommer partsrepresentanter og to advokater fra KS samt tilsvarende fra LO og Norsk Kommuneforbund.


Normalt er Arbeidsrettens oppgave å tolke de inngåtte avtalene mellom partene. Denne gangen blir det annerledes. De sentrale partene er enige om at de 12 kommunene har brutt tariffavtalen.


Dersom kommunene skal bli frikjent, må de få medhold i at tariffavtalen er ugyldig på dette punktet. Arbeidsretten må derfor avgjøre om tariffavtalen, og partenes tolkning av den, er i strid med konkurranselovene og EØS-reglene.

Skrevet av: Paul Aavik