Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rogaland sa nei til ny VA-løsning

Forslaget om å samle eierskap og drift av vann og avløp i ett felles AS for hele Stavanger-regionen, fikk dårlig mottakelse i kommunene. IVAR IKS blir likevel ikke til ROVAR AS.

De 260.000 innbyggerne i elleve kommuner skulle få billigere vann- og avløpstjenester, ved å samle både VA-anlegg og -tjenester i ett felles aksjeselskap, ROVAR. Det nye selskapet skulle erstatte dagens interkommunale selskap, IVAR, fra neste år.

Men det som kunne blitt Norgeshistoriens største nyorganisering av vann og avløp, vekket ingen stor begeistring i kommunestyrene. Forslaget er avvist av både Sandnes, Sola, Klepp, Gjesdal, Hå og Time. Randaberg har gått inn for en modifisert løsning, mens Stavanger, Finnøy og Kvitsøy har sagt ja, ifølge Stavanger Aftenblad.

Sandnes-ordfører Jostein Wallem Rovik (H), som leder styringsgruppen for ROVAR, fikk ikke engang flertall i sitt eget kommunestyre.

- Jeg er skuffet. Jeg mener fortsatt at det ville vært en framtidsrettet og god løsning. Men det er ikke lett å få både små og store kommuner til å bli enige om en så gjennomgripende reform, sier han til Kommunal Rapport.

- Har styringsgruppen gjort for dårlig forarbeid?

- Vi har gjort et veldig grundig arbeid. Men mange har ut fra partipolitiske synspunkter problemer med å overføre betydelige verdier til et interkommunalt selskap. De vil ikke ha mer direkte styring. Det må vi legge til grunn, når vi skal prøve å finne felles løsninger.

Rovik tolker kommunestyrevedtakene slik at alle ønsker å videreutvikle det regionale VA-samarbeidet på en eller annen måte. Etter at styringsgruppen har oppsummert situasjonen, vil den innkalle alle eierkommunene i IVAR IKS til et møte for å diskutere hva som skal skje videre.

- Det er store penger å spare på å samordne investeringene i VA-sektoren. Det er også mulig uten et AS, sier Rovik.