Helseminister Bent Høie (H) mener det er viktig å lære av feil. Nå foreslår han at varslingsplikten utvides til å gjelde alle som tilbyr helse- og omsorgstjenester. Foto: Borgos Foto AS

Vil utvide varslingsplikten for alvorlige hendelser

– Alvorlige hendelser skjer ikke bare på sykehus, men også i kommunene, sier helseminister Bent Høie (H).

Kommunene skal få plikt til å varsle Statens undersøkelseskommisjon om alvorlige hendelser. Det foreslår Helse- og omsorgsdepartementet i et lovforslag som sendes på høring.

– Å varsle om feil og lære av feil er helt avgjørende for å gjøre helse- og omsorgstjenesten enda bedre og tryggere for pasientene. Alvorlige hendelser skjer ikke bare på sykehus, men også i kommunene. I dag er det bare virksomheter i spesialisthelsetjenesten som har plikt til å varsle Undersøkelseskommisjonen om alvorlige hendelser, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Ingen garanti

Utvidelsen av varslingsplikten innebærer at den kommunale helse- og omsorgstjenesten, den offentlige tannhelsetjenesten og private tilbydere av helse- og omsorgstjenester må varsle kommisjonen om alvorlige hendelser.

– Vi kan aldri garantere oss 100 prosent mot uønskede hendelser, men vi må bli flinkere til å lære av feil, og forhindre at de gjentar seg. Undersøkelseskommisjonen har en viktig oppgave med å sette fart på dette arbeidet, sier Høie.

 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.