Statsminister Erna Solberg ankommer Stortinget onsdag, hvor hun skal skissere en plan for hvordan Norge skal åpne igjen.

Statsminister Erna Solberg ankommer Stortinget onsdag, hvor hun skal skissere en plan for hvordan Norge skal åpne igjen.

Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen innfører massetesting i skolene

Som et ledd i gjenåpningen innfører regjeringen regelmessig massetesting av skoleelever. I første omgang vil det omfatte ungdomsskoler og videregående skoler.

– Dette kan føre til at vi kan holde skolene åpne og unngå rødt nivå fremover, sier statsminister Erna Solberg (H) til Aftenposten.

– Jeg har sagt det tidligere og gjentar det nå: Vi kan ikke teste oss ut av pandemien, selv om det er noen land som ser ut til å ha tenkt nettopp det, sier hun.

Ved stor smittespredning bør dessuten lærere og annet pedagogisk personell prioriteres i vaksinekøen, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

Omfattende testing i Danmark

Danmark er i ferd med å åpne samfunnet igjen, og nøkkelen til åpningen ligger i en massiv testing. I uke 11 testet Danmark 32,7 per 100 innbyggere. Tilsvarende, i uke 4, testet Norge 4,6 per 100 innbyggere, ifølge tall fra ECDC, Det europeiske senter for forebyggelse av og kontroll med sykdommer.

Danmarks radio skriver at testutgiftene i Danmark, som har nær 6 millioner innbyggere, vil være omtrent 1 milliard kroner i april.

– Kommunene må vurdere

Solberg understreker at det viktigste fremover fremdeles blir å holde fast ved den såkalte TISK-strategien, altså testing, isolasjon, smittesporing og karantene.

Både nasjonale og lokale myndigheter har gjentatte ganger trukket fram at de ønsker å prioritere barn og unge. De har pekt på at dette er en sårbar gruppe, og Solberg begrunner tiltaket med massetesting med nettopp dette.

– De er blant dem som vært mest utsatt for tiltak. Vi ser for oss at det er elever i ungdomsskolen og i videregående skoler som prioriteres. Men dette kan også gjennomføres i barneskolen. Det vil være litt opp til den enkelte kommune å vurdere dette, sier hun.

Ullensaker i gang

Ullensaker startet etter påske massetesting av elever og lærere etter påske. Massetestingen skal gjøres med hurtigtester av et private helseforetak på oppdrag fra kommunen. Første test vil gjennomføres i uke 14, og test nummer to utføres i uke 15.

Etterlyst av Oslo

Oslo varslet før påske at kommunen ønsker å teste alle elever og lærere hver uke. For å kunne holde skolene åpne, ønsker byrådet å sette i gang med en omfattende screening av alle 90.000 elevene i osloskolen.

Screening er testing av store grupper friske mennesker, som ikke har symptomer eller er definert som nærkontakter.

Byrådet ønsker også at helsepersonell som ikke er vaksinert, lærere og bygningsarbeidere hver uke mottar en enkel koronatest fra staten, som de tar selv og registrerer svaret på.

Totalt utgjør disse gruppene 170.000 personer i Oslo.

Byråd Robert Steen (Ap) for helse, eldre og innbyggertjenester sendte før påske et brev til Helsedirektoratet med ønske om at loven endres slik at en screening blir mulig.

I dag innebærer screening en journalføringsplikt, som må utføres av helsepersonell.

(©NTB)