Foreningen Leger i samfunnsmedisinsk arbeid (LSA), som kommuneoverlegene er medlem av, mener undersøkelsen viser at samfunnsmedisinsk beredskap er like viktig som brannvesen og brøyteberedskap.


Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Kommuneoverleger tynget av koronapandemien

Arbeidsbelastningen for landets kommuneoverleger økte kraftig da koronapandemien kom til Norge, viser en undersøkelse fra Legeforeningen.

Da pandemien traff, fikk de mer enn dobbelt så mye å gjøre, skriver Aftenposten om undersøkelsen. En av årsakene var at behovet for informasjon var stort.

– Den største forskjellen på februar og nå er at vi ikke bare har dagjobb med helgefri. Vi må være tilgjengelig nær sagt hele døgnet, sier kommuneoverlege Bjørg Dysthe i Bærum. Hun er én av tre kommuneoverleger.

– Nå er hver dag en unntakstilstand, sier Dysthe til avisen.

Kommuneoverleger har ansvar for smittevern og folkehelse, og undersøkelsen fra Legeforeningen viser at det i over halvparten av landets kommuner bare er én kommuneoverlege.

I 35 kommuner er det mellom to og fire, mens i sju kommuner er det flere enn fem. Før pandemien startet, var seks av ti allerede presset på tid, viser undersøkelsen fra i sommer. Den er besvart av 160 kommuneoverleger og har en svarprosenten på 22.

Foreningen Leger i samfunnsmedisinsk arbeid (LSA), som kommuneoverlegene er medlem av, mener undersøkelsen viser at samfunnsmedisinsk beredskap er like viktig som brannvesen og brøyteberedskap.

– Mange kommuner har lagt ansvaret for smittevernet i kommunen på en enslig kommuneoverleges skuldre. Mange av dem jobber nå døgnet rundt. De andre oppgavene forsvinner ikke, sier leder Kirsten Andrea Toft i LSA.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.