Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener at den nye smittesporingsappen er langt mer personvernvennlig enn forrige app.
Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener at den nye smittesporingsappen er langt mer personvernvennlig enn forrige app.Foto: Mariam Butt / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Datatilsynet fornøyd med personvernet i ny smitteapp

Det nye Smittestopp-appen får tommelen opp fra Datatilsynet, som denne gangen er fornøyd med hvordan personvernet blir ivaretatt, i motsetning til forrige app.

– Personvernet er så langt vi kan se ivaretatt, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet i en pressemelding etter at den nye appen ble lansert mandag.

Datatilsynet har vært i dialog om vurderingene som er gjort i forkant, og har blant annet sett risikoanalysen.

– Så langt er det vi har sett bra. Foreløpig har vi ingen grunn til å reagere, sier Thon i en pressemelding.

Datatilsynet reagerte på den forrige appen ettersom de mente løsningen var i strid med personvernregelverket, både fordi den brukte inngripende teknologi (GPS) og at appen hadde flere formål.

Det endte med at tilsynet la ned forbud mot datainnsamling i appen, noe som førte til at myndighetene i juni slettet alle data fra appen.

Frivillig bruk

Slik fungerer den nye appen:

Appen må være både installert og aktivert på telefonen. Det er helt frivillig å laste ned Smittestopp. Det er også frivillig å aktivere den, og å bruke den. Du kan når som helst slette både data og app.

  • Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte. Testresultatet får du fra kommunen du bor i. Du kan også logge deg inn på Helsenorge og sjekke resultatene dine i Prøvesvar-tjenesten.
  • Slik gir du andre som bruker Smittestopp beskjed om at du er smittet:
  • På appens hjemskjerm trykker du på «Har du testet positivt?». Du vil deretter bli spurt om å logge inn via ID-porten. Dette må du gjøre for å bekrefte at du har testet positivt. De som kun har mistanke om at de er smittet kan ikke dele dette i appen.
  • Har du hatt symptomer på koronavirus, fører du inn når de startet. Slik kan appen beregne hvem som trenger å få beskjed om smitterisiko.
  • Til slutt blir du spurt om du vil dele det som kalles «ID-nøkler». Disse har telefonen din sendt ut de siste 14 dagene til andre telefoner. Svarer du ja, vil relevante personer få beskjed i appen. Du forblir anonym hele tiden.

Når du først har gitt samtykke til å gi beskjed til andre app-brukere om at du er smittet, og meldingen er sendt, kan ikke samtykket trekkes tilbake.

De som mottar beskjed fra deg via appen om at de har vært utsatt for smitte, blir bedt om å teste seg for å finne ut av om de er smittet eller ikke.

For å sikre personvernet, kan ingen app-brukerne se hvor eller når man har vært i kontakt med en smittet. Appen formidler ikke denne typen opplysninger om andre.

Foreløpig finnes appen på bokmål, nynorsk og engelsk. Om appen skal gjøres tilgjengelig på andre språk vurderes etter hvert, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Fornøyd helseminister

Helseminister Bent Høie (H) er glad for at en ny smittestopp-app er tilgjengelig.

– Den nye smittesporingsappen kommer slett ikke for sent, sa Høie på mandagens pressekonferanse.

Han viste til at vaksineringen vil ta tid og understreket at man trenger gode verktøy for å stoppe og hindre smitte.

– Jeg mener fortsatt at den opprinnelige appens funksjonalitet om å gi kunnskap om smittespredningen, hadde vært veldig nyttig. Det er noe jeg har savnet hele denne høsten, sier helseministeren.

– Hadde vi lyktes, hadde vi hatt et enda bedre verktøy enn det vi har nå. Men nå har vi et godt verktøy som vi kan bruke, og det er det aller viktigste, sier han.

Høie sier at han allerede har lastet ned den nye appen på sin mobil og at han håper at andre vil følge etter og gjøre det samme.

(©NTB)