Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kombinerer ordførerjobb og sju styreverv

Sju styreverv ved siden av ordførerjobben er helt greit, synes Sola-ordfører Håkon Rege (H). Forslaget om å forby ordførere å sitte i styrer for kommunale selskaper, synes han er bare tull.

- Vi sitter jo i styrene og ivaretar kommunens interesser, sier Rege, som mener rikspolitikerne får slutte å hogge på lokalpolitikerne som står på for kommunen sin.

Han ser ikke behovet for etikkutvalget Åslaug Haga nå skal oppnevne, og som blant annet skal vurdere om heltidspolitikere skal kunne motta honorar for å være styremedlemmer i interkommunale selskaper. Da utvalget ble lansert, åpnet Haga for å gå så langt som å forby ordførere å sitte i slike styrer.

Tidkrevende

Håkon Rege bruker mye tid på styrevervene. Han er styremedlem i Forus Næringspark AS, Lyse Kraft DA, Lyse Energi AS og Nord Jæren Bompengeselskap AS. I Stavanger Interkommunale Havn IKS, Sola Havn AS og Risavika Havn AS er han nestleder i styret.

- Selvfølgelig tar det tid, men å være ordfører er uansett ingen ni til fire jobb. Ved å utvikle havna og næringsparken får vi nye arbeidsplasser, og det er viktig for kommunens innbyggere, sier han.

Å la ordførerne sitte i de interkommunale selskapene, er en tradisjon i Rogaland. Rege mener det gir god informasjon tilbake til kommunestyrer og formannskap.

- Ved god politisk forankring, kan vi vise til resultater. Dette fungerer, og det er ingen grunn til å forandre på det, mener Rege.

Tilbud om å sitte i private firmaers styre, takker han derimot nei til. Der mener han at han fort kunne komme i en vanskelig habilitetssituasjon.

Arver styreverv

Ordfører Bente Frøyen Steindal (Ap) i Flora har åtte styreverv ved siden av ordførerjobben. Mange av vervene har hun arvet etter forgjengeren, og hun synes det blir vel mye.

- At regjeringen nå ser på dette og lager regler, synes jeg er helt OK. Med klare regler er det også lettere å si nei til enkelte verv, mener hun.

Hun ser fordelen av å få spredd vervene på flere personer, selv om det er vanskelig å få tak i folk som vil ha slike verv.

Om hun ikke skulle få honorar for enkelte styreverv, ville det være greit, men Steindal mener hun bør få dekket utgiftene i forbindelse med møtene.

Nei til private styrer

Ordfører Helge Orten (H) i lille Midsund kommune på Nordmøre har fire styreverv, to av dem i egne selskaper. Han er styreleder i Møreaksen, som er et interkommunalt samferdselsselskap, og Midsund Bustadstifting, som er kommunalt. Orten satt også i styrer i andre private selskaper da han ble ordfører, men disse har han trukket seg fra.

- Det blir fort habilitetsproblemer i forhold til private selskaper, så der trakk jeg meg.

- Men å eie og sitte i styret i eget selskap, går greit?

- Det ene er et reiselivsfirma i kommunen. Skulle det komme i berøring med kommunal behandling, vil jeg selvfølgelig være inhabil. Det andre er et eiendomsselskap utenfor kommune, så det er ikke noe problem, sier Orten.

Han opplever dermed ingen habilitetskonflikt når han sitter i kommunale styrer. Det er en del av jobben, mener han.

Naturlig med samferdselsverv

Odda-ordfører Toralv Mikkelsen (Ap) har sju styreverv ved siden av ordførerjobben. Han synes det er helt naturlig at han som ordfører sitter i samferdselsselskaper.

- Man kan ikke være ordfører på Vestlandet uten å være aktiv i samferdselsspørsmål. Det er lange prosesser, og det er helt naturlig at ordføreren er med, synes han.

Mikkelsen sitter i to tunnelselskaper og to veiselskaper, og det han arbeider med i disse selskapene, er det samme han har gått til valg på: God fremkommelighet for kommunens innbyggere.

Regjeringens forslag om et regelverk for hvor han kan sitte, synes han er helt greit. Men honorarene skal de ligge unna.

- Det er tidkrevende å forberede seg til alle styremøtene, og mye av det gjøres påfritida, hvis man kan si at en ordfører har det. Det er naturlig at det godtgjøres, mener Mikkelsen.

Han får ca. 100.000 kroner for sine styreverv. Noen verv er uten godtgjørelser, mens andre gir godt utbytte.

- Helse Fonna gir 60.000 kroner. Der er jeg nestleder, sier han.

Habilitet synes han ikke er noe problem i samferdselsselskapene. I helseforetaket derimot, mener han at han må passe på for ikke å møte seg selv i døra.

- Det er viktig å huske på at jeg skal være styremedlem og ikke ordfører. Jeg skal representere et helt distrikt, ikke bare kommunen, sier han.