Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil ikke endre lovverket

Olje- og energidepartementet (OED) vil ikke endre reglene som gir kommunene mulighet til å kreve store pengesummer for å si ja til kraftutbygginger.

Naturvernforbundet krever at vassdragsreguleringsloven endres, slik at kommunene ikke lenger skal kunne stille ekstra betingelser ved utbygging av vannkraft. Forbundet mener praksisen viser at kommuneledelsen bruker løfter om store pengebeløp til å få støtte i kommunestyret for utbyggingene.

Lovteksten som Naturvernforbundet vil endre, sier blant annet dette:

«Det er adgang til i konsesjonen å oppstille ytterligere betingelser, herunder pålegg om opprettelse av næringsfond, for den enkelte kommune, når dette i det enkelte tilfelle finnes påkrevd av almene hensyn eller til ivaretagelse av private interesser som blir skadelidende. Fondet forfaller til betaling når konsesjonen gis.»

OED avviser imidlertid kravet fra miljøvernerne. Departementet mener det er naturlig at kommunen framforhandler en avtale med utbyggere, blant annet fordi det er mange praktiske spørsmål rundt utbyggingen som må avklares.

Naturvernforbundet har nå sendt saken videre til Justisdepartementet. Der ber forbundet om at situasjonen rundt vindkraftutbygging også blir kartlagt, for å se om samme praksis brer seg i vindkraftsaker. Justisdepartementet har foreløpig ikke svart.

Skrevet av: Ole P. Pedersen