Drikkevann for to milliarder kroner renner rett ut i sanden

Energi og miljø. Lekkasjer fra kommunale vannrør førte i fjor til at over 209 millioner kubikkmeter drikkevann rant rett ut i grunnen. Dette er et pengesluk for kommunene.
Store lekkasjer: I mange kommuner er lekkasjeandelen over 50 prosent, som her i Røyken i Viken. Fagarbeider for vann og lekkasjesøk i Viva IKS, Yones Tajiki, arbeider full stilling med å jakte på vannlekkasjer. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

– Det er snakk om mye penger, og det er mye vann, sier direktør Thomas Breen i Norsk Vann.

Tall fra SSB viser at hver tredje liter vann fra norske vannverk aldri når kranene til forbrukerne på grunn av lekkasjer, og dette førte til at 209 millioner kubikkmeter drikkevann rant rett ut i sanden i fjor. Eller med andre ord, 209.632.055.000 liter vann. Med en produksjonskostnad på 10 kroner kubikken, som et landsgjennomsnitt, innebærer dette at vann med en produksjonsverdi på over 2 milliarder skattekroner renner ut i sanden hvert år.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.