Får klimapris for ny ungdomsskole

Energi og miljø. Energi fra solceller, lagret som hydrogen på tank til senere bruk, gir Kongsberg kommune og Vestsiden ungdomsskole klimapris.
Energi- og enøkingeniør Hallvard Benum på taket til gymsalen til Vestsiden ungdomsskole i Kongsberg. Her er det fullt av solceller som skal produsere strøm til den nye skolen. Foto: Terje Lien

I dag fikk Kongsberg kommune og Kongsberg Kommunale Eiendom (KKE) KLPs Klimapris for kommunens banebrytende energiprosjekt på nye Vestsiden ungdomsskole.

Skolen som skal tas i bruk etter sommerferien, er et såkalt plusshus bygget i massivtre. At bygget er et plusshus, betyr at det i sin levetid vil produsere mer energi enn det som trengs for å lage materialene, drifte bygget i hele levetiden og rive det. Varmen i bygget vil komme fra varmepumper som henter energi fra energibrønner i berget. Strømmen vil komme fra et solcelleanlegg på hele 300 kW. Bygget vil ha korttidslagre for energi i en batteribank på 50 kwh (skal bygges ut til 500kWt) og i et termisk lager på 8000 liter vann. For langtidslagring av energi vil skolen ha en egen elektrolysør på 20 kW som produserer hydrogen når det er overskudd av solenergi om sommeren. 

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.