Skal kommunene slippe å kutte i barnehager, skoler og andre kommunale tjenester, må regjeringen bevilge tilstrekkelig med ordinære driftsmidler, skriver Geir Allan Stava.

Skal kommunene slippe å kutte i barnehager, skoler og andre kommunale tjenester, må regjeringen bevilge tilstrekkelig med ordinære driftsmidler, skriver Geir Allan Stava.

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Skolekuttene er regjeringens skyld, Guri Melby

Det er flott at regjeringen har bevilget mange milliarder i koronastøtte, men det er ikke riktig disse midlene hindrer kutt.

Skolenes landsforbund er enig med kunnskapsminister Guri Melby i at skolekuttene vi ser i kommune etter kommune er uakseptable. Men kuttene skyldes regjeringen selv. Kommunene må få nok ordinære driftsmidler til at skolekutt ikke er nødvendig.

Problemet for kommunene, er at midlene er ekstraordinære.

«Vi bevilger milliarder til kommunene for koronatiltak, da må de ikke kutte i budsjettene til skoler og barnehager.» Dette sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby i et innlegg i Bergens Tidende 11.02.21.

Melby viser deretter til milliardbevilgninger til kommunene, både i fjor og i år, for å håndtere pandemien.

Problemet for kommunene, er at disse midlene er ekstraordinære, de kan ikke brukes som vanlige driftsmidler. Engangsbeløp kan ikke brukes til å finansiere ordinær drift. Da blir det katastrofe med masseoppsigelser den dagen de ekstraordinære midlene stopper opp.

Når kommunenes egne inntekter, sammen med overføringer fra staten, ikke er nok til å opprettholde dagens driftsnivå, er man nødt til å kutte. Skolenes landsforbund ser derfor Melbys leserinnlegg som et forsøk på ansvarsfraskrivelse.

Vi synes det er flott at regjeringen har bevilget mange milliarder i koronastøtte, og vi setter stor pris på at Guri Melby presiserer at skoler og barnehager også må få sin del av disse midlene. Men å hevde at disse midlene skulle kunne hindre kutt, medfører ikke riktighet.

Hvis Melby og regjeringen vil hindre kutt i barnehager, skoler og andre kommunale tjenester, må de bevilge tilstrekkelig med ordinære driftsmidler slik at kommunene slipper å kutte.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.