Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Odda - et nytt Bilbao?

Jeg har vært på prisutdeling. Norges kulturkommune ble kåret denne gang. Den får ikke all verdens oppmerksomhet, men er en av de mest framtidsrettede utmerkelsene man kan få i Kommune-Norge.

Stavanger vant i år. Oljebyen skal smøre seg med kultur fra topp til tå. Ingen kunstart er glemt, og nye prosjekter er stadig under utvikling. Et stort konserthus holder er under bygging. Så skal siddisene ut og erobre kontinentet og bli Europeisk kulturby 2008, med all den oppmerksomheten det vil skape. Stavanger klarer seg nok. Mer spennende er det med Odda.

Odda var blant årets finalister, sammen med Malvik og Porsgrunn. Odda har levd av smelteverket og er ett av disse underlige, vestnorske industristedene som er klemt inn mellom høye fjell fordi tilgangen på energi er god. Dunkene fra smelteverket har vært bygdas hjerteslag. Nå har hjertet stoppet. Forfatter Frode Grytten, som er vokst opp i arbeiderboligene i Odda, kaller Odda et lite stykke u-norge og ikke minst - et lite stykke u-hardanger. Midt i nasjonalromantikken har dette skrittende industrieventyret holdt liv i folk i et halvt århundre.

Mismotet har lett for å bre seg når hjørnesteinsbedriften går over ende. Ikke alle smiler i Odda heller, men kommunen har gjort noe lurt. Den har økt kulturbudsjettet. Foreløpig er kulturtilbudet mest til innvortes bruk, trøst og oppmuntring. Men kanskje kan det bli noe mer.

- I de gamle smeltehallene skal vi ha kulturbaserte arbeidsplasser, sa ordfører Toralv Mikkelsen på prisutdelingen.

Det får meg til å tenke på Bilbao.

De fleste kjenner vel historien om den utslitte industri- og havnebyen i Baskerland som fikk titanpalasset Guggenheim-museet. På 12 år er utviklingen snudd. Fulle hoteller og et yrende turistliv setter sitt preg på byen. Hele 1,3 millioner mennesker var på besøk det første året museet var åpent. Ny virksomhet er trukket til byen. Det er oppgangstider. Nå skal Guggenheim bygge et nytt museum i Rio i Brasil. Også det i et gammelt og forslummet industriområde.

I Danmark er byen Holstebro et slikt, om enn ikke like berømt eksempel. En gammel industriby som har satset på kultur gjennom de siste 30 årene, og som er blitt et handels- og kultursentrum.

I Trollhättan i Sverge ligger verkstedsindustri nede. Men opp vokser Trollywood. Gamle industriområder egner seg ypperlig til filmstudioer. Snart får vi se Oscar-vinner Nicole Kidman i filmen Dogville av regissør Lars von Trier. Den er lagd i lille Trollhättan på Buhuslänkysten.

Vi mangler lignende eksempler fra Norge. Det er blitt et og annet kulturhus i gamle meierier eller posthus, men ikke nok til å sette byer og steder på kartet. Et dristig prosjekt som dog må nevnes, er skulpturlandskap Nordland. 33 skulpturer fordelt på like mange kommuner i vårt vakreste fylke. Sånt må vi se mer av.

Industrien flyttes ut av vår del av verden. Framtiden ligger i kulturbaserte arbeidsplasser, i kultur som trekkeplaster for turister, og kultur som en trivselsfaktor for å trekke til seg innbyggere og bedrifter.

Odda bør bli vårt første Bilbao. Det gamle smelteverket bør i framtiden smelte sammen kunst- og kulturuttrykk. Det er lov å drømme og være litt stormannsgal i startfasen. Dristige og originale prosjekter har størst sjanse til å overleve.

Hva med et Guggenheim-museeum på Odda?