Ergoterapeuter bidrar til at den enkelte person deltar i hverdagslivet og tar i bruk egne ressurser, påpeker Nils Erik Ness. Illustrasjonsfoto: Jan Haas, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt

Ingen grunn til å vente til nyttår!

For de 83 kommunene som mangler ergoterapeut, er budskapet klart: Det er ingen grunn til å vente til nyttår.

Annette Solberg ved Likestillingssenteret beskriver i et innlegg i Kommunal Rapport nr. 16 hvordan en bedre dekningsgrad av ergoterapeuter i kommunene er avgjørende for likeverdig tilgang til hjelpemidler.

Ergoterapeuter bidrar til deltakelse og inkludering med vår kompetanse om samspillet mellom person, aktivitet og omgivelser. Manglende ergoterapitjenester har store konsekvenser for den enkeltes mulighet til å mestre det hverdagslivet de ønsker. Deltakelse på skole og i arbeid hindres likeså.

Ergoterapeuter bidrar til at den enkelte person deltar i hverdagslivet og tar i bruk egne ressurser. Dette er også viktig for å sikre bærekraftige helsetjenester i kommunene.

Fra 1. januar skal alle kommuner ha ergoterapeut, men fortsatt viser tall fra SSB at det er 83 kommuner som ikke har dette på plass. Like mange kommuner har ergoterapeut i ei deltidsstilling. Dekningsgraden av ergoterapeuter er, som Solberg også påpeker, svært forskjellig i kommunene.

Det er ingen grunn til å vente med å ansette ergoterapeuter – verken i de 83 kommunene som mangler ergoterapeut eller i de mange som har en underdekning.

De samme tallene fra SSB viser at veksten av ergoterapeuter i kommunene er betydelig, med 5 prosent økning fra 2017 til 2018. Behovet er likevel stort.

Bedre dekning av ergoterapeuter bidrar til redusert behov for pleiere og sykehjemsplasser. I landets kommuner står våre tillitsvalgte klare til utviklingen av mer bærekraftige helsetjenester.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.