Knapp bemanning og høyt arbeidspress gjør at mange slutter. Gjennomtrekken er faktisk så høy som 11 prosent i året, skriver Lill Sverresdatter Larsen.

Knapp bemanning og høyt arbeidspress gjør at mange slutter. Gjennomtrekken er faktisk så høy som 11 prosent i året, skriver Lill Sverresdatter Larsen.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Et kinderegg for eldreomsorgen

En nasjonalt fastsatt norm for bemanning i sykehjem og hjemmetjenester vil være et kinderegg mot underbemanning og høyt sykefravær og for flere heltidsstillinger.

Ifølge Kommunal Rapport brøt det ut applaus da helseministeren på kommunalpolitisk toppmøte i KS nylig garanterte at det ikke kommer flere bemanningsnormer.

Det er ingen overraskelse for oss at helseministeren sier dette, men hvor er alternativene?

Det nytter lite å fordele oppgavene på en bedre måte når ikke det er folk å fordele dem mellom.

Like sikkert som at sola står opp i øst, er det at vi i et valgår får fagre løfter om at eldreomsorgen skal styrkes. Endelig skal de som bygde landet få en verdig oppløpsside på livet sitt. Trygghet for at fellesskapet stiller opp når helsa svikter.

Men like sikkert som at sola går ned i vest, er det at disse løftene ikke fører noe steds hen. Når valgbodene er pakket ned og den politiske hverdagen begynner, viser det seg at løftene blekner. Andre samfunnsområder tar over oppmerksomheten. Dette til tross for den ene eldrereformen etter den andre. Det mangler nemlig tydelige og sterke virkemidler som sikrer at ressursene styres i riktig retning.

Dermed fortsetter alt i det samme sporet. Eller riktigere: En eldreomsorg som skjæres stadig mer inn til beinet. Med sykepleiere og helsefagarbeidere som skal ivareta stadig flere og stadig dårligere pasienter. En underbemanning som blir selvforsterkende.

Det nytter lite å fordele oppgavene på en bedre måte når ikke det er folk å fordele dem mellom. Historiene i mediene er til forveksling like. De siste fikk vi gjennom Brennpunkt og debatten rundt Ullern Helsehus. Det handler om din bestefar eller din mor. En dag handler det om deg.

Vi mener det nå er på høy tid med tiltak som faktisk har en effekt, og som kan snu denne utviklingen. En nasjonalt fastsatt norm for bemanning i sykehjem og hjemmetjenester vil være et kinderegg i så måte.

Normen vil definere et minimum av kompetansenivå og antall ansatte som skal være på jobb. Kommunene kan dermed ikke skyve eldreomsorgen nedover prioriteringslista og kutte i tilbudene. Og med en styrket bemanning vil de oppleve en rekke gevinster.

Den knappe bemanningen gjør at norske kommuner bruker over 1 milliard kroner hvert år på å leie inn dyre vikarer til helsetjenesten. Det gjør også at brukere, pasienter og ansatte må forholde seg til stadig nye mennesker som ikke er en del av staben. Økt bemanning har flere steder fullstendig tatt bort behovet for vikarer.

Høyt arbeidspress gjør at helse- og omsorgssektoren har et skyhøyt sykefravær. En ting er den fysiske belastningen. Men husk også det som benevnes emosjonell belastning – alltid stress for det man ikke rekker over.

Summen av fravær gjør at én av fem planlagte sykepleiervakter enten blir stående udekket eller dekket med lavere kompetanse. Økt bemanning får, sammen med god organisering og ledelse, sykefraværet til å stupe.

Knapp bemanning og høyt arbeidspress gjør at mange slutter. Gjennomtrekken er faktisk så høy som 11 prosent i året. Erfaring og kontinuitet i staben er en viktig forutsetning for kvalitet.

En norm som øker bemanningen er også kongeveien til flere i heltidsstillinger, noe som ytterligere styrker stabiliteten til beste for pasientene. Flere kolleger gir bedre fagmiljø.

Både sykepleiere og helsefagarbeidere løfter fram betydningen av et godt fagmiljø som ett av de viktigste kjennetegnene på en attraktiv arbeidsplass.

Det store flertallet av kommuner sliter med å rekruttere sykepleiere. De har mye å lære av de kommunene som har full dekning. Det er ingen hemmelighet at de sistnevnte gjør mye for å sikre effektene som er beskrevet over. Resten fortjener å få hjelp og inspirasjon gjennom en tydelig føring med norm for kompetansenivå og hvor mange som skal være på jobb.

Det er allerede bemanningsnormer i barnehager, skoler og barnevern. For å sikre kvalitet i tjenestene. Fordi barna våre er dyrebare. Hva er det som tilsier at eldre – som det etter hvert blir flest av – ikke skal ha den samme beskyttelsen?

SV har innsett dette behovet. Nylig fremmet de et forslag i Stortinget om bemanningsnorm på landets sykehjem – ikke bare for pleiepersonalet, men hele laget rundt pasienten.

Så vi spør de øvrige partiene: Hvorfor ikke gripe kinderegget som gjør at fagre ord kan bli til kraftfull handling for våre eldre?

Bemanningsnorm i sykehjem og hjemmetjenester vil gi berettiget håp om at sola endelig kan gå opp for en eldreomsorg som skinner.