Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Kommunal Rapport - mot sin hensikt?

Kommunal Rapport har 17. januar 1997 et oppslag om Beredskapsprogrammet under tittelen «Omstillingsprogram virket mot sin hensikt». I oppslaget vises det til en Fafo-rapport.


Den aktuelle rapporten skal etter avtale med vår oppdragsgiver, Kommunal- og arbeidsdepartementet, utgis 1. mars 1997. Journalisten i Kommunal Rapport bygger altså ikke på en rapport fra oss, men på en muntlig presentasjon av foreløpige funn og konklusjoner fra vårt evalueringsarbeid. Denne presentasjonen fant sted 6. desember 1996. Vi kjenner oss ikke igjen i Kommunal Rapports gjengivelser. Vi finner heller ingen sammenheng mellom oppslagets tittel og ingress og sitater fra intervjuet med oss lenger ned i oppslaget. Vi har derfor behov for å gi en liten oppklaring.


Vi har på ingen måte konkludert med at omstillingsprogrammet har virket mot sin hensikt. Tvert imot viser vår undersøkelse at programmet har vært vellykket på mange måter:


  • omstillingsevnen i de fem kommunene er styrket gjennom programdeltakelsen
  • programbevilgningene har utløst nye økonomiske midler i betydelig omgang
  • programmet har bidratt til en god del nye arbeidsplasser
  • programmet har skapt nye møteplasser og nettverk for privat og offentlig sektor
  • programmet har bidratt til kompetanseheving og politisk satsing innen næringsutvikling
  • programmet har evnet å korrigere kursen når det var nødvendig

Utover disse hovedpunktene har programmet også en læringsverdi for andre kommuner, ikke minst gjennom prøving og feiling i programperioden.


Hjørnesteinsbedriftens rolle i programmet er et eksempel på dette. Innledningsvis var noe av tanken med programmet å redusere kommunenes avhengighet av et ensidig næringsliv. Da det viste seg å være vanskelig å få i gang nyskaping uten hjørnesteinsvirksomhetens deltakelse, ble de trukket mer aktivt inn i programarbeidet. Dette ga større kraft i en del av satsingen. Hjørnesteinsvirksomhetene har ved å støtte opp under annen næringsvirksomhet i kommunene bidratt til å styrke utviklingen av mindre lokale bedrifter på deres egne premisser. Det går følgelig ikke an å trekke konklusjonen at avhengigheten av hjørnesteinsvirksomhetene har økt gjennom programperioden, slik Kommunal Rapport gjør.


I et evalueringsoppdrag er det vår oppgave å få fram både sterke og svake sider, både det som gikk bra, det som kunne vært gjort annerledes og det som kanskje ikke burde vært gjort i det hele tatt. Vi henviser til rapporten som kommer 1. mars 1997.

Av Eivind Falkum, Kjersti Kleven og Sveinung Skule, Fafo

Vi har på ingen måte konkludert med at omstillingsprogrammet har virket mot sin hensikt

Skrevet av: Kommunal Rapport