Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Kom på offensiven, KS!

Når landstingsdelegatene samles til ekstraordinært KS-ting førstkommende mandag, møter man til en sesjon preget av manglende strategi og defensiv taktikk.


Landstinget skal ta stilling til om leder-, mellomleder- og folkvalgtopplæringen skal fortsette. Opplæringen av kommuneansatte skal man ikke ta stilling til. Det kommer først ved landstinget i 1998.


Opplæringen forutsetter en økning av kontingenten til KS, hvilket kommunene neppe er med på. En undersøkelse Kommunal Rapport har gjort blant landets ordførere viser at 80 prosent av de drøyt 140 som svarte, ikke ønsker å betale kontingent, men for de kurs man benytter seg av.


Dermed er den første bombe lagt under Arken. Mulighetene er små for utvikling og styrking av opplæringsvirksomheten uten et sikkert økonomisk grunnlag. Skal kommunene bare betale per kurs, vil opplæring lett bli en salderingspost. Dermed lar KS i virkeligheten de ansatte seile sin egen sjø - arbeidsgiveransvaret til tross.


Det er for defensivt å si at man skal komme tilbake til opplæring av de ansatte i 1998. Da vil toget være gått for lengst. Ansvarsbevisste kommuner vil føle seg tvunget til å videreutvikle sine medarbeidere. Dermed er det fritt fram både for arbeidstakernes organisasjoner og dyre konsulentfirmaer. Enden på visa kan bli at kommunene ikke rører «KO-posten» på budsjettet sitt - 2,50 kroner per ansatt. Men kursene vil bli dyrere, dermed færre kurs og mindre opprusting av de ansatte.


Arbeidsgiveren har ansvar for utvikling av sine medarbeidere. Vi håper det finnes ansvarsbevisste landstingsdelegater som i det minste kan få tinget til å vedta en eller annen form for forpliktende viljeserklæring. Den defensive holdning som KS nå legger opp til vil bare føre til at KS spiller seg selv ut av banen og er «glemt» som undervisningsalternativ når man endelig får gjort et vedtak om et år.


Kom på offensiven, KS!


Skrevet av: Kommunal Rapport