I 2018 sto store deler av kommunesenteret i Skjåk under vann. Det førte til at mobilnettet ikke virket. Nå bevilges det over 87 millioner kroner til å forsterke mobilberedskapen.

I 2018 sto store deler av kommunesenteret i Skjåk under vann. Det førte til at mobilnettet ikke virket. Nå bevilges det over 87 millioner kroner til å forsterke mobilberedskapen.

Foto: Tom Erik Solstad/ Fjuken / NTB

Åtte ekstremvær-kommuner får økt mobilberedskap

Totalt 72 kommuner har nå forsterket mobilberedskap i Norge.

Gjennom programmet Forsterket ekom får åtte kommuner i Innlandet styrket mobilberedskapen ved at det bygges reservestrøm i et sentralt område i kommunen. Bevilgningen vil styrke mobilnettet for alle de tre operatørene Telenor, Telia og ICE.

Det opplyser distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) i en pressemelding. Det bevilges over 87 millioner kroner til arbeidet.

De åtte kommunene er:

  • Sel, Skjåk og Vågå i Nord-Gudbrandsdal
  • Grue, Åsnes, Våler, Nord-Odal og Sør-Odal i Glåmdalen

Prioriterer sårbare kommuner

I september 2018 opplevde Vågå, Lom og Skjåk at mobilnettene ikke virket, som følge av et fiberbrudd. Utfallet varte i nærmere ett døgn. Samme høst var det en alvorlig flom i Skjåk, som blant annet rammet kommunesenteret.

Sårbare distrikter som er særlig utsatt for langvarige utfall, blant annet grunnet ekstremvær, blir derfor prioritert, skriver departementet i pressemeldingen.

– Mobilnettene blir stadig mer avgjørende for samfunnssikkerheten, verdiskaping og den generelle beredskapen i landet. Da er det viktig at nettene fungerer når det oppstår kriser som ekstremregn, flom eller skred, og selv om strømmen er borte, sier Helleland.

Programmet gir et område i de utvalgte kommunene tiltak som styrker mobilberedskapen, blant annet tre døgn med reservestrøm og styrket oppkobling videre inn i nettene, såkalt transmisjon.

Med de åtte nye kommunene i Innlandet, er det totalt 72 kommuner som vil ha forsterket mobilberedskap i Norge.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.