Kommuner uten akuttberedskap og med færre enn fem ansatte i barnevernet, bør fratas retten til å drive barnevernstjenester, foreslår leder i Stortingets familie- og kulturkomité Kristin Ørmen Johnsen (H). Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Vil frata kommuner retten til å drive barnevern

Kommuner som innen utgangen av året ikke har døgnbemannet barnevernstjeneste, må miste retten til å drive barnevernstjenester, krever regjeringspartiene på Stortinget.

Rundt 30 prosent av norske kommuner har ikke akuttberedskap i barnevernet i dag. De har fått frist til utgangen av året med å få dette på plass.

I et møte med barneminister Linda Hofstad Helleland (H), kom representanter fra Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet med krav om at de kommunene som ikke klarer fristen, må miste retten til å drive barnevernstjenester. I praksis vil det si at barnevernet må bli en interkommunal tjeneste, melder NRK.

Kristin Ørmen Johnsen (H), som leder Stortingets familie- og kulturkomité, vil likevel ikke kalle det en tvangssammenslåing av barnevernstjenester.

– Jeg ville ikke brukt det ordet, men hvis kommunene ikke vil samarbeide, må i så fall ministeren pålegge dem å samarbeide. Men det vil overraske meg om kommunene ikke ønsker å samarbeide om dette, sier hun.

Det er ikke kjent om Helleland vil imøtekomme kravet fra de tre partiene.

Johnsen synes heller ikke at kommuner med færre enn fem årsverk bør drive barnevern. Hun mener de vil ha problemer med døgnbemanning og ikke vil være i stand til å gi et godt nok tilbud.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.