Statsforvalteren i Nordland retter kritikk både mot en kommune og Bufetat i en barnevernssak.

Statsforvalteren i Nordland retter kritikk både mot en kommune og Bufetat i en barnevernssak.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Alvorlig systemsvikt i barnevernssak i Nordland

Statsforvalteren i Nordland har konkludert med at både den kommunale barnevernstjenesten og Bufetat brøt loven da et sårbart barn ikke fikk omsorgen det hadde behov for.

Svikten har fått negativ betydning for barnet som har hatt et ekstra stort behov for en oppvekst med trygghet og stabilitet, opplyser Statsforvalteren i en pressemelding.

– Barnet har ikke fått oppleve et liv med stabile, trygge og nære omsorgspersoner rundt seg. Barnet har også mistet mulighet til nær tilknytning til et lokalmiljø, til venner og til sin familie, sier avdelingsdirektør Merete Troli i sosial- og vergemålsavdelingen.

Den kommunale barnevernstjenesten har hatt ansvaret for barnet siden det var tre år. Statsforvalteren avdekket de alvorlige lovbruddene i forbindelse med tilsyn som startet i 2020.

Mellom 2006 og 2020 har barnet flyttet minst 15 ganger. Statsforvalteren hadde opplysninger om barnets mange flyttinger, først fra familien til beredskapshjem, fosterhjem og deretter til mange ulike barnevernsinstitusjoner over hele landet.

Årsakene til lovbruddene er blant annet:

  • Barneverntjenesten sørget ikke for barnets medvirkning i sin sak i den grad loven krever.
  • Lovens krav til flyttevedtak ble ikke ivaretatt.
  • Planlegging og oppfølgning av saken har ikke vært forsvarlig.
  • Søknad om familiehjem/forsterket fosterhjem for barnet ble ikke behandlet innen forsvarlig tid av Bufetat.
  • Barneverntjenesten fikk ikke svar fra Bufetat på sin søknad og barnet fikk ikke tiltaket som var ansett å være til barnets beste og som kunne gitt barnet stabil voksenkontakt og kontinuitet i omsorgen.

Statsforvalteren ber nå både Bufetat region nord og den kommunale barnevernstjenesten om å gjennomgå saken nøye for å unngå lignende brudd i fremtiden.

(©NTB)