Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vanskelige vilkår for biblioteksjefene

En tredel av biblioteksjefene er uten fagutdanning, og mange av sjefsstillingene er så små at det er umulig å leve av dem.

– Det er ingen andre kommunale sjefer man tør tilby så dårlig lønn og vilkår, påpeker fylkesbiblioteksjef Tove Bakke i Hedmark.


Bakke er lei av festtaler om bibliotekene og ønsker opprustning.


– Utdanningsreformen står for dør, og flere trenger å bruke bibliotekene. Vi har også økt besøk fra folk som bruker Internett og finner informasjon hos oss. Men det satses altfor lite på opprustning og personale, sier Bakke.



Loven krever utdanning

Hun har inntrykk av at alle regner med at bibliotekene er der og fungerer, og hennes egen yrkesgruppe er heller ikke blant dem som skriker høyest om hva som trengs.


Av landets 435 kommuner er det nå 163 som ikke får tak i fagfolk. Bibliotekloven sier at biblioteksjefer skal ha bibliotekarutdanning, men for mange utkantkommuner er dette umulig å få til. De får ikke søkere som vil ta en deltids sjefsstilling langt hjemmefra. Statens bibliotektilsyn gir det dispensasjon for ett år av gangen. Dispensasjon gis etter at kommunene to ganger har forsøkt å få bibliotekar til stillingen.



Jumboplass

– Jeg har nettopp vært på biblioteksjefmøte i Finland, og der satser de fire ganger så mye på bibliotekene som i Norge. Så får de også fire ganger så mye igjen. De har høyere utlån og mye mer aktivitet i bibliotekene. Vi ligger på absolutt jumboplass i Norden når det gjelder satsing på bibliotek, sier Bakke.


Hun mener det første kommunene bør gjøre er å ansette biblioteksjefer i hele stillinger. Bibliotekarlønningene er ikke høye i utgangspunktet, men får man bare 50 prosent stilling, blir det umulig å forsørge seg selv og langt mindre en familie. Som eksempel fra sitt eget fylke viser hun til Engerdal kommune, som har biblioteksjef i 45 prosents stilling, med to filialer og kontorarbeid å ta seg av.


En nyutdannet bibliotekar med treårig høyskoleutdanning får 194.000 kroner i det offentlige. En biblioteksjef i en stor kommune får fra 285.000 kroner og oppover, i en liten kommune starter de på 220.000 kroner.


I Statens bibliotektilsyn er man enig i at brøkstillingene er det som gjør det vanskeligst å rekruttere nye biblioteksjefer.



– Slå dere sammen

Direktør Asbjørn Langeland mener flere små kommuner bør tenke på å slå sammen bibliotekene sine i større og mer slagkraftige enheter: – Det er bare Tønsberg og Nøtterøy som har gjort dette, og det er jo store kommuner. Flere småkommuner kunne skape mer attraktive arbeidsplasser og bedre biblioteker ved å lage større institusjoner, mener Langeland


Han ser også en tendens til at bibliotekarene heller vil være menige ansatte enn å ta sjefsstillinger. De er ikke all verden å tjene på å være sjef, og man slipper ansvaret.