Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Samarbeid og økende selvtillit på Romerike

– Området nord for Romeriksporten og opp til Minnesund blir Norges kraftsentrum nummer 1.

Kremmer og direktør Arthur Buchardt i Øyer Invest er ikke i tvil. Derfor var han også den første som satset penger på Gardermoen etter flyplassvedtaket i 1992. Derfor ble han også invitert til Romerikskonferansen forrige uke. Og han har sett en region i utvikling.


– Ingen så muligheter i 1992. Det preget også samfunnet, og man snakket ikke om at man var fra Dal eller fra Nes. Etter hvert var det noen som forklarte at her lå mulighetene, sa Buchardt. Nå ser han interkommunalt samarbeid og skapervilje i regionen. Det flunkende nye kulturhuset på Jessheim er et eksempel på at man har sett mulighetene, mener Buchardt.



Utnytt arealene

Men for å bli det store sentrum må utnyttelsesgraden på næringsarealene tredobles, mener Buchardt. Han tror på etablering av Jessheim-byen og et regionsenter. Gardermobanen må få et stoppested som heter Jessheim-Syd. Kremmeren vet hva han vil, og han er opptatt av at også byråkratene og politikerne må vite hvor de vil hen. Det er de nå i ferd med å finne ut av.


Samarbeidsrådet for Nedre Romerike og Øvre Romerike Utvikling skal trekke i samme retning, ifølge lederne. Det skal ikke lenger være slik det var i det tidlige regionrådet, med stor avstand og liten beslutningsdyktighet.


Direktør Svein Hoelsæter i Øvre Romerike Utvikling kan fortelle at det skal bli tettere interkommunalt samarbeid.



Ett arbeidsmarked

– Kommunegrensene betyr ikke så mye. Bedriftene ser området som ett arbeidsmarked. En økning av næringsarealene er ingen umulighet, men det spørs hva man vil ha, sier Hoelsæter. Han har lang erfaring i å samarbeide som tidligere rådmann i flyplasskommunen Ullensaker.


– Det vi har gjort er bra gjort, sier Hoelsæter. Øvre Romerike Utvikling har nå laget en næringsplan for Øvre Romerike og en av oppgavene i planen er å kartlegge bedriftenes kompetansebehov og utdanningstilbud. Et Romeriks-nett for utdanning kan bli en realitet på Internett. Kommunene skal i tillegg jobbe for å få flere kollektivruter i regionen. Samordning av legevakt, barnevern og brannvesen er andre samarbeidsområder.


Ordfører Osmund Kaldheim (H) i Fet kommune leder Samarbeidsrådet for Nedre Romerike. Han er opptatt av at samarbeidet skal være enkelt og effektivt.


– Det vesentligste nå er transportplanen for Romerike og utbyggingen av transporttjenestene, sier Kaldheim. Nedre Romerike huser blant annet Høgskolen i Akershus og forskningsmiljøet og Universitetsstudiene på Kjeller (UNIK). Samarbeid med disse er viktig for Romerike, understreker Kaldheim. De to romerikingene ser på det arbeidet de nå gjør som helt i starten.


– Vi er begynt, men vi er ennå på bunnen av bøtta.