Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Riksmeklingsmannen ville redde Kommunal Opplæring

Kommunalministeren og Riksmeklingsmannen har begge forsøkt å redde Kommunal Opplæring. Ingen klarte det.

Det betyr at avgjørelsen om å legge ned KO er endelig, og at avviklingsstyret fortsetter ufortrødent videre.


- Jeg vil ikke kommentere denne saken som jeg ikke er engasjert i nå, sier en ordknapp Reidar Webster til Kommunal Rapport.


Riksmeklingsmannen har lagt fram et forslag til løsning. Det nye i forslaget er at avtalen skal vare i fire år, med mulighet til reforhandling etter to. Dersom partene ikke blir enige om to år, avgjøres saken i en voldgiftsnemnd. Det har nå LO-Kommune akseptert.


- Det er leit at LO-Kommune ikke bidro til en tilsvarende løsning ved forhandlingene før jul, slik at den svært beklagelige avviklingen kunne vært unngått, sier arbeidsgiverdirektør Jan Andersen-Gott i KS.


- Hadde LO-Kommune tatt til vettet på et tidligere tidspunkt, ville KO nå bestått, sier Tove Stangnes, leder i YS-Kommune.


- De ansatte er sagt opp, det samme er avtaler om husleie, kursutvikling og kursarrangementer. Etter vår mening er det formålsløst å skyte penger inn i den gamle organisasjonen og forvente at den skal bygges opp til å fungere tilnærmelsesvis slik den en gang gjorde, sier leder i AF-Kommune, Per Kristian Sundnes.


- Selv om vi har et avviklingsstyre som fortsatt er i arbeid, kan vi nullstille situasjonen hvis vi vil. De ansatte kunne fått jobbene tilbake i løpet av kort tid. Jeg beklager sterkt at AF-Kommune ikke ønsker å videreføre KO, sier opplysningssekretær Finn Bærland i LO-Kommune.


Erik Øyen, leder i Personalforeningen i KO, mener det fremdeles er mulig å få KO på beina.


- Det må imidlertid skje fort. Foreløpig har to av våre ansatte fått tilbud om jobb, sier Øyen.


Han poengterer for øvrig at Personalforeningen ikke har krevd ett års lønn til samtlige KO-ansatte, bare til dem som ikke har fått nytt arbeid innen året er omme.


Skrevet av: Frank Sivertsen