Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Partene enige til slutt

Alle partene i kommuneoppgjøret godtok torsdag ettermiddag Riksmeklingmannens skisse til løsning.

- Meklingsresultatet er i tråd med enigheten i Arntsen-utvalget som hele arbeidsmarkedet har innrettet seg etter. Samtidig fant vi rom for å rette opp en del skjevheter fra fjorårets meklingsresultat. Dermed kunne vi anbefale styret i Kommunenes Sentralforbund (KS) å si ja, sa forhandlingsleder Erik Bartnes i KS torsdag ettermiddag.


Partene hadde da sittet sammen 14 timer på overtid for å finne en løsning på det innfløkte oppgjøret.


Årets tariffoppgjør gir en økning i lønnskostnadene for kommunal sektor på omtrent 100 millioner kroner. Det gir en samlet årslønnsvekst på 4,88 prosent, litt mer enn de statsansatte fikk med 4,58 prosent.



Rimelig fornøyd

Bartnes sa at KS har akseptert et resultat som er helt på grensen til den enigheten arbeidslivets parter la til grunn i Arntsen-utvalget, nemlig 4,5 prosent pluss-minus tre tidels prosent. Det var også viktig for KS å følge opp Kompetansereformen (EVU).


De tre arbeidstakerorganisasjonene LOs forhandlingssammenslutning i kommunal sektor (LOK), Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) klarte for første gang å få i havn et samlet oppgjør.


Alle tre sa seg rimelig godt fornøyd med resultatet av det lange meklingsoppgjøret.


- Vi har fått noe til alle grupper. Mest fornøyd er vi med videreutdanningsdelen og at begynnerlønnen i lønnstrinn 2-12 er forbedret med fra 5.000-9.000 kroner. Vi har også oppnådd bedring for lønnstrinnene på toppen, slik at ledere får bedre lønn enn de som blir ledet, sa forhandlingsleder Alf Ø. Bowitz i YSK til NTB.



Kritikk av KS

Forhandlingsleder i LOK, Jan Davidsen, karakteriserte resultatet som en tilnærmet innfrielse av LO kommunes moderate økonomiske krav.


Han mener resultatet er akseptabelt og til å leve med, men er lite imponert over Kommunenes Sentralforbunds (KS”) opptreden i forhandlingene.


Davidsen mener at KS først forsto alvoret og at faren for streik var overhengende etter møtet med kommunal- og regionalministeren.


Også andre forbundsledere kritiserer KS” oppførsel. Forbundsleder Tove Stangnes i Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) sier at årets mellomoppgjør kunne ha vært løst helt uten Riksmeklingsmannens hjelp dersom KS hadde vist bare det minste snev av forhandlingsvilje.


I stedet måtte det mekles på overtid og faren for streik var stor.


Bente G.H. Slaatten i AFK var rimelig godt fornøyd med lønnsøkningen både for begynnertrinnene og ledertrinnene.


Den totale økningen i lønnskostnadene for kommunal sektor for inneværende år blir på rundt 6 milliarder kroner, inkludert det som allerede er fordelt i 1999 etter fjorårets hovedoppgjør.


Selve meklingen utgjør 0,07 prosent av lønnsrammen. Tidligere har kommunal sektor forhandlet fram en økning på 0,05 prosent. Til sammen utgjør dette 0,12 prosent eller 100 millioner i rene penger for sektoren totalt.