Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lærere ønskerå starte privateyrkesskoler

Lærere i yrkesfag søker om å få starte privat yrkesskole. I første omgang vil de etablere skole i Rogaland og Oslo, men de har planer om å drive fjernundervisning til hele landet.

Minerva videregående skole skal organiseres som en stiftelse. Hvem eierne er og hvor mye kapital som skal sprøytes inn i stiftelsen, vil ikke bedriftsrådgiver Bjarne Dahl opplyse. Han er talsmann og prosjektleder for den private yrkesskolen.


- Bedre undervisning
- Vårt hovedmotiv er å gi yrkesfagene økt status og bedre kvalitet i undervisningen og pedagogikken. Jeg har fått mange henvendelser fra lærere i den offentlige skolen som ønsker å jobbe hos oss, sier Dahl til Kommunal Rapport.
- Vi skal ikke være en konkurrent til den offentlige skolen, men et supplement, sier han.
- Hva kan dere tilby elevene som de ikke får i den offentlige yrkesfaglige skolen?
- Bedre kvalitet, både på undervisningen og lærerpersonell. Våre lærere vil ha et pedagogisk opplegg som passer bedre til yrkesfag, såkalt virksomhetsteori og pedagogikk. Vi regner også med å få bedre kontakt med næringslivet og dermed bli i stand til å kunne gi alle elevene lærlingeplasser.
- Vil dere gi garantier om lærlingeplasser?
- Nei, ingen garanti, men vi tror at våre elever vil være mer interessante for næringslivet ved at de er bedre kvalifisert og mer motivert for lærlingejobbene.


400 elevplasser?
Planen er at skolene i Stavanger-området og Oslo skal få cirka 3-400 elevplasser innen tre yrkesfaglige studieretninger: Mekaniske fag, kjemi- og prosessfag og elektro. Skolen ønsker også å etablere en lederskole for håndverksfag (tidligere mesterbrev-fag). Ved fjernundervisning vil det totale elevtallet komme opp i 700 elever. Skolen regner med at en del av elevgrunnlaget er voksne som ønsker å få fagbrev.
- Dere vil opprette klasser i fag som allerede finnes i den offentlige skolen, men som mangler søkere. Hvordan skal dere få tak i disse elevene?
- Ved mer offensiv markedsføring av fagene sammen med bedriftene. Yrkesfagene trenger en statusheving, og denne er ikke det offentlige i stand til å sørge for. Det er virkelig et stort problem at ingen kjenner yrkesfagene godt nok, verken i fylkenes skoleadministrasjoner eller på den enkelte ungdomsskole. Dette er mye av grunnen til at markedsføringen svikter, sier Dahl.
Minerva videregående skole har søkt Utdanningsdepartementet om støtte til å drive privatskolen etter privatskoleloven. Alternativet er å drive skolen uten statsstøtte, men med offentlig godkjenning etter lov om videregående opplæring. Hvis skolen får statsstøtte, vil skoleplassen koste mellom 10 000 og 15 000 kroner i året. Hvis den må drive uten statlige midler, håper initiativtakerne at Arbeidsmarkedsetaten vil kjøpe AMO-kurs til full pris i skolen.
SITAT:Yrkesfagene trenger en statusheving, og denne er ikke det offentlige i stand til å sørge for.

Skrevet av: Ingun Larsen