Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS vil ikke likestille homofile og heterofile

Bodø kommune ønsker å endre en avtaletekst som diskriminerer homofile samboere til kommunale arbeidstakere ved dødsfall. Men de får ikke lov av KS.

- Etter KS’ oppfatning kommer ikke homofile samboere inn under samboerbegrepet. Det oppsto uenighet om dette ved oppgjøret i 1994. Til tross for uenigheten er saken ikke blitt reist for Arbeidsretten eller blitt endret i senere tariffoppgjør. Det er heller ikke oppstått erstatningssaker hvor spørsmålet er blitt reist, sier assisterende forhandlingssjef i KS, Klemet Aaby, til Kommunal Rapport.


Én av grunnene til at KS i 1994 ikke likestilte samboere av samme kjønn, var at Kredittilsynet på det tidspunkt kun åpnet for forsikringsdekning av samboere av forskjellig kjønn. KS ønsket ikke at medlemmene skulle stå som selvassurandør i eventuelle erstatningssaker.


Etter det Kommunal Rapport erfarer har holdningen til hvorvidt forsikringen skal gjelde samboere av samme kjønn vært behandlet politisk av både arbeidsgiverutvalget og styret i KS.



– Uforståelig

I Norsk Kommuneforbund blir KS’ holdninger møtt med forbauselse.


– Jeg trodde ærlig talt ikke dette var noen sak i 1999. Jeg skjønner ikke at tariffavtalen kan leses på noen annen måte enn at homofile og heterofile samboere er likestilt i gruppelivsforsikringen i kommunal sektor. Jeg har selv vært med på å formulere teksten etter at partnerskapsloven kom i 1993 og burde derfor kjenne den godt, sier nestleder i forhandlingsavdelingen, Jan Tore Strandås.


Det er paragraf 10.5 i hovedtariffavtalen striden står om. Der står det at de regnes som samboere som har felles bopel og felles barn med arbeidstakeren eller som kan dokumentere at samboerforholdet har bestått de siste to år. Unntaket er dersom det foreligger forhold som er til hinder for inngåelse av ekteskap. Tariffavtalen presiserer deretter: «Likt med ekteskap etter denne bestemmelse regnes registrert partnerskap etter lov av 30. april 1993».


– Det er mildest talt oppsiktsvekkende at KS har et annet syn på homofile samboere. Dersom det oppstår en konkret tvist på dette, vil vi ta den til retten. Da skal det bli interessant å høre hvilke argumenter KS vil føre fram, sier Strandås.


Skrevet av: Siri Baastad