Kommunene må ha råd til eldrepakken

Innretningen på regjeringens eldrepakke på 30 milliarder kroner i kommende fireårsperiode må være slik at kommunene har råd til å bruke tilbudet. Fra KrFs side ønsker vi å være positive til denne kjempesatsingen. 30 milliarder er mye penger, men det er foreløpig ikke mulig å si om det er for mye eller for lite penger, eller om det er «akkurat passe».
Når det er blitt så stort behov for et skikkelig krafttak i eldreomsorgen akkurat nå, skyldes dette for en stor del at regjeringen har latt «humla suse» litt for lenge. Hadde regjeringen og Ap fulgt opp en del av de forslagene KrF har hatt når det gjelder dette, ville ikke den krise som alle innser at vi har fått i eldreomsorgen vært så stor. Et skippertak er nok mer synlig der og da, men en jevn og målrettet innsats fungerer likevel bedre.
KrF har ikke tenkt å være noen bremsekloss for regjeringens satsing på eldreomsorg, men vi må se nøye på hva slags innretning satsingen får. Den må være slik at både «rike og fattige» kommuner ser seg i stand til å ta ut av denne eldrepakka.
Jeg er skuffet over at regjeringen, så langt jeg har registrert, ikke har sagt noe om økte tilskudd til omsorgslønn. Når eldremeldingen kommer til behandling i sosialkomiteen og i Stortinget, vil KrF ta opp igjen vårt tidligere forslag om at staten skal dekke 50 prosent av kommunenes utgifter til omsorgslønn.

Både «rike og fattige» kommuner må se seg i stand til å ta ut av denne eldrepakka

Skrevet av: Valgerd Svarstad Haugland

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!