Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuneansatte vil ha mer enn 4,5 prosent lønnsøkning

Store kvinnedominerte forbund i kommunesektoren krever mer enn andre i årets lønnsoppgjør. Men både LO-lederen og NHO-sjefen holder på at også disse må vise disiplin overfor Arntsen-utvalgets «om lag 4,5 prosent».

Kommunesektoren har kommet i en spesiell situasjon i år, fordi store tillegg ble gitt sent på året i fjor. Dermed drar de med seg et stort lønnsoverheng - tillegg gitt i fjor som først får utslag i år - med seg inn i årets oppgjør.


Overhenget i kommunesektoren utgjør like mye som Arntsen-utvalget ble enig om å sette årets lønnsramme til - 4,5 prosent. Dermed ligger det an til nulloppgjør i kommunesektoren. Dette vil LO-tilknyttede Norsk Kommuneforbund ved leder Jan Davidsen ikke finne seg i. I siste nummer av medlemsbladet Arena skriver han at rammene ikke kan være like i privat, statlig og kommunal sektor.



Flere lavtlønte

Davidsen argumenterer blant annet med at kommunene har større andel av de lavtlønte og større sprik når det gjelder likelønn mellom kvinner og menn. Leder Tove Stangnes i YS-forbundet Norsk Helse- og Sosialforbund bruker akkurat den samme argumentasjonen for at hennes hjelpepleiere i kommunene skal få en større ramme enn privat og statlig sektor. Både YS og LO prioriterer likelønn og lavlønn i sine krav.


LO-leder Yngve Hågensen, som innledet forhandlingene med NHO torsdag, kan ikke se for seg at privat sektor kan «holde igjen» i forhold til de 4,5 prosentene. Han ser imidlertid at kommunesektoren har det spesielt tøft i kampen for å få noen av årets smuler, og legger vekt på at rammen skal være «om lag 4,5 prosent». I dette «om lag» kan LO kanskje finne en pott til kommunene likevel.


- I den grad Davidsen og jeg er uenige er det bare nyanser, framholder Hågensen.



- Må gjelde alle

NHO-sjef Karl Glad er temmelig klar på at Arntsen-utvalget må oppfattes som om hver enkelt sektor må holde seg innenfor om lag 4,5 prosent.


- Rammen skal stort sett gjelde for den enkelte sektor av de store oppgjørene. Så må man prioritere innenfor rammen i hver sektor, sa Glad på en pressekonferanse etter forhandlingsstart torsdag.