Kommunalminister i storform - all kritikk preller av

Politikk. Offensiv og med småfrekke spark til kritiske kommunetopper. Kommunalminister Kjell Opseth var i slaget da han presenterte proposisjonen om kommuneøkonomien for landsrådet i KS.
Kommunesektoren får 186 milliarder kroner neste år. Det får holde, mener Kjell Opseth.
- Jeg kommer hit med følgende innstilling: Angrep er det beste forsvar. Alle fotballkampene på TV den seinere tiden viser det, sa kommunalministeren.


Strid om skattøren
Opseth måtte likevel tåle sterk kritikk fordi han legger opp til kutt i skattøren i høstens nasjonalbudsjett.
- Når skal det bli slutt på å lage budsjetter basert på rene gjettverk? Nå må det bli en slutt på disse stadige endringer i skattøren, parerte lederen av KS’ skyggeutvalg for Rattsø, Erik Carlsen (H).
- Vi trenger en fordeling mellom skattesterke og skattesvake kommuner. De som ikke er enige i det, bør reise seg nå, repliserte Opseth.
Landsrådsdelegatene satt som limt til stolene. Men tidligere KS-leder Jakob Eng (KrF) dristet seg frampå med en siste kommentar:
- Statsråden sier han vil være en Robin Hood eller en Gjest Baardsen. Det er greit. Han må gjerne identifisere seg med de typene.


Slengbemerkninger
Debatten ble likevel ganske gemyttelig, og replikkene satt løst på begge sider. Opseth og kommunetoppene fokuserte overraskende mye på «snøen som falt i fjor»:
- Regjeringens opplegg for kommuneøkonomien i fjor var så stramt at selv Finansdepartementet innrømmer det, sa Halvdan Skard.
- Jeg legger ikke skjul på at regjeringens opplegg i fjor var stramt, sannsynligvis for stramt. Så er spørsmålet: Var det de 2,5 milliarder kronene som ble plusset på i revidert som skulle til, eller var det milliardbevilgningene i desember? spurte Opseth.
Justisministerens bror og tidligere leder av Bondelaget, Nils Valla (Sp), frisket opp Opseths hukommelse:
- Jeg må få minne statsråden om at det ikke var hans parti som sto i spissen for økte overføringer til kommunene ifjor. Men regjeringen fulgte fjellvettregel nr. 8: Vend i tide. Det er ingen skam å snu, sa Valla.

«Dei som ikkje er samde, vil eg gjerne møte - i einerom»
Kjell Opseth

«Jeg skal velge mine ord med omhu, ellers risikerer jeg åpenbart å havne på enerom med kommunalministeren»
Halvdan Skard

«Statsråden truer med enerom. For noen år siden havnet jeg på enerom med Opseth, og da fikk jeg 16 millioner kroner til en vei»
Per Skjervik (H), Østfold

Skrevet av: Kommunal Rapport

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!