Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kjell Opseth vil ikke hjelpe Astrid (76)

Kommunalminister Kjell Opseth vil ikke forandre bostøtten. Minstepensjonist Astrid Øvergård (76) taper 9.000 kroner i året på omleggingen av bostøtten.

Men kommunalministeren mener Astrid og hennes medpensjonister nøt godt av en «utilsiktet overkompensasjon». I brev til blant annet Lier og Sortland kommune, skriver Kommunaldepartementet:


«I Stortingsproposisjon nr. 19 er det gjort rede for at en samordning vil gi omfordelingseffekter. I denne proposisjonen ble det påpekt grupper som kommer uheldig ut i forbindelse med en samordning. Alders-, etterlatte- og uførepensjonister som har mottatt støtte fra begge ordningene samtidig, kan få redusert støtte. (…) Stortinget har imidlertid vedtatt samordningen, og de viktigste omfordelingskonsekvensene var kjent da vedtaket ble gjort».


Dokumenterte tap
Kommunal Rapport skrev i april at Astrid Øvergård (76) taper 9.000 kroner årlig på den nye bostøtteordningen. Minstepensjonisten bor i omsorgsbolig i Elverum.
Flere kommuner, blant annet Elverum, utsetter byggestart for flere omsorgsboliger. Kommunene frykter at minstepensjonister ikke har råd til å bo i slike boliger med den nye bostøtten. Enkelte kommuner rapporterer om økte utgifter til sosialstønad fordi pensjonister nå henvender seg til sosialkontoret for å få dekket bokostnadene .
Men kommunalminister Kjell Opseth kan ha tatt munnen for full når han viser til at Stortinget kjente til effektene av en samordning av de to tidligere bostøtteordningene i Sosialdepartementet og Husbanken.
Høyre og Frp stemte imot samordningen, nettopp fordi partiene fryktet at minstepensjonistene ville tape. Senere har SV, Sp og KrF krevd at saken gjennomgås på nytt. Opseth har ikke lenger flertall i Stortinget for ordningen som rammer dem med dårligst råd hardest.


Ris fra sine egne
Selv kommunalministerens partifelle Roger Gudmundseth vil se på saken på nytt.
- Vi har to forslag om bostøtten som skal behandles før sommeren. Begge foreslår endringer i regelverket for å unngå «utilsiktede virkninger». Stortinget tok nemlig forbehold om slike virkninger da det vedtok å samordne de to tidligere bostøtteordningene, forteller kommunalkomiteens leder.
Han understreker at Husbanken nå er ferdig med første utkjøing av bostøtten, og at det nå er mulig å se hva samordningen har ført til. Dersom politikerne vil heve bostøtten, har de to muligheter: De kan heve boutgiftstaket, som idag er på 36.000 kroner, eller øke den såkalte dekningsgraden der utgifter til blant annet elektrisitet også er tatt med.
- Det er helt klart for meg og Ap at resultatet av sammenslåingen rammer folk som vi absolutt ikke vil ramme. Derfor vil vi selvfølgelig gjøre noe med dette før vi vedtar revidert nasjonalbudsjett 19. juni, sier Gudmundseth.

Skrevet av: Irene Halvorsen