Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

IULA vil ha «verdenscharter» om lokaldemokrati

Etter Mauritius-kongressen jobber IULA nå med et verdensdokument om lokaldemokrati. - Vi håper alle land vil slå fast at lokaldemokrati er en forutsetning for et samlet demokrati, sier KS-leder Halvdan Skard.

På sikt håper medlemmene av International Union of Local Authorities (IULA) at verdenscharteret vil bli behandlet, og akseptert, av FN.


Den europeiske IULA-grenen brukte 15 år på å jobbe fram et europeisk charter om lokaldemokrati, et charter Stortinget har ratifisert.


- Men ikke alle land i Vest-Europa har ratifisert det, blant andre England, til engelske lokalpolitikeres store irritasjon, forteller Skard.


Det europeiske charteret er hittil brukt som grunnlag for lovgivning om lokaldemokrati i flere av de tidligere Warsawapakt-landene.


- Nå jobber regionene videre med å tilpasse det til sine forhold og tradisjoner. Afrika har kommet ganske langt, mens det trolig gjenstår mer arbeid for Latin-Amerika og Asia, sier Skard.


Sterkere stat
Ifølge KS-lederen er det slett ikke bare norske kommunepolitikere som opplever at statens «lange armer» strekker seg lengre.
- I Australia blir kommuneinntektene stadig mer sentralstyrte, mens Polen har lagt flere lokale, regionale oppgaver til statlige institusjoner i regionene. Liknende ting skjer i Israel, forteller Skard.
Verdenskongressen har tydelig gitt inspirasjon til å jobbe videre for mer lokalstyre og mindre sentralstyring.
- Desentralisering betyr ikke i seg selv mer demokrati, det må desentraliseres til lokale, demokratiske organer, understreker KS-lederen.
UNICEF, Verdensbanken og UNESCO var representert på IULA-kongressen. De tre organisasjonene ga ifølge Skard uttrykk for at de ikke lenger vil jobbe bare mot nasjonalstatene, men også direkte mot lokale forvaltningsorganer.


Balas-suksess
Skard fulgte også Oslos tidligere finansbyråd Gro Balas’ innlegg om kvinner og ledelse.
- Debatten etterpå ga dessuten konkret utslag i valget på nytt IULA-styre. Latin-Amerika trakk nominasjonen av tre menn til sine plasser og nominerte i stedet én kvinne og to menn, konstaterer Skard.
Verdensorganisasjonen for lokaldemokratier lovfestet imidlertid ikke likestilling. Det kunne gitt geografisk skjev representasjon, mente flere.
De nær 700 delegatene fordelte seg på flere workshops. Skard forteller at han var mest engasjert i debattene om statlig kontra lokal makt og likestilling.
- Men også etnisitet og forholdet mellom privat og offentlig sektor, var interessant, sier Skard.
Nå skal de 17 norske deltakerne sette sammen en rapport som sammen med sluttdeklarasjonen skal diskuteres i KS-styret. I løpet av våren får kommunene tilsendt aktuelle papirer fra kongressen.

KS-leder Halvdan Skard håper at alle IULA-landene vil ratifisere et charter om lokaldemokrati, slik Stortinget allerede har gjort.

Skrevet av: Irene Halvorsen