Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Irritasjon blant de kommuneansatte

Flere representanter for Norsk Kommuneforbund melder at det har bygd seg opp en irritasjon blant de kommuneansatte. De mener Kommunenes Sentralforbund (KS) lenge har vist manglende forhandlingsvilje i lønnsforhandlingene.

Forbundsstyret i Norsk Kommuneforbund (NKF) og tillitsvalgte fulgte spent forhandlingene gjennom hele natten og morgenen torsdag. Stemningen blant de vel 50 som hadde møtt fram i Norsk Kommuneforbunds lokaler var god, selv om det nok røynet på utpå formiddagen. Det ble meldt om stor streikevilje ute i distriktene.


Likevel mente flere ved 10-tiden torsdag at det siste utspillet fra riksmeklingsmann Reidar Webster tydet på at partene i kommuneoppgjøret ville komme til en løsning og at streik ville bli avverget:


- Utspillet fra Webster tyder på at begge parter har sagt seg villige til å se på et forslag til løsning. Det innebærer i så fall at arbeidsgiversiden må bevege seg noe i forhold til det standpunktet den har hatt hittil, sa Arne Sveen, leder av NKF Østlandet til NTB.


Han vil ikke svare konkret på om medlemmene han representerer ønsker streik eller ikke:


- Vi ønsker et bedre resultat enn det en stund så ut til å bli, så få vi se hvordan det går, sa Sveen.



Sentrale forhandlinger

Flere representanter fra forbundskontorene melder at det etter flere tariffoppgjør nå har bygd seg opp en irritasjon blant de kommuneansatte. De mener Kommunenes Sentralforbund (KS) gjennom flere oppgjør har vist manglende forhandlingsvilje. Mange mener at årets tariffoppgjør ikke bare er et spørsmål om penger, men også om prinsipper, som etterutdanningsreform og kravet om sentrale forhandlinger:


- Våre medlemmer ønsker sentrale, ikke lokale forhandlinger. Erfaringene med lokale forhandlinger er at det oppstår store lønnsforskjeller fra kommune til kommune, sier Randi Helene Aronsen, leder av NKF Trondheim.


Hun får støtte fra Tormod Jarsve, leder av NKF, Akershus:


- Den lønnsmessige avstanden mellom kjønnene forsterkes ved lokale forhandlinger. Flere lokale arbeidsgivere følger ikke opp linjene om likelønn som legges i de sentrale forhandlingene, sier Jarsve.



Høyere lønn

Jarsve peker også på at KS er nød til å gi de kommuneansatte mer lønn dersom de store forskjellene mellom lønnsnivået i kommunal og privat sektor skal reduseres. Han peker på at mer enn halvparten av de ansatte på KS-området tjener mindre enn 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. KS har stått hardt på sitt siste bud om en ramme på 4,8 prosent inkludert det såkalte overhenget, lønnstillegg gitt i fjor som først får virkning i år.


- Disse rammene må sprenges, sier Jarsve.