Høyre-ordfører i røde Odda

Industrikommunen Odda får Høyre-ordfører for første gang på 89 år fordi Rødt og Ap er blitt uvenner.

Høyres John Opdal fikk ikke flertall i første valgrunde, men stod igjen med flest stemmer i runde to, og ble dermed valgt som ordfører, melder Hardanger Folkeblad.

John Opdal takket for støtten og han takket også sin forgjenger Gard Folkvord (Ap) for god innsats i sin første tale til kommunestyret. Folkvord var svært skuffet over ikke å kunne fortsette som ordfører. Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i  89 år. Men Rødt har inngått et valgteknisk samarbeid med de borgelige. Som belønning får de flere utvalgsledere.

Varaordfører blir  Elisabeth Wesenlund Hauge fra NyeOdda.

Etter at det ble kjent at Rødt ikke vil støtte Ap, har partiets frontfigur Terje Kolbotn fått mye kjeft.  Rødt stemte derfor likevel ikke på Høyre-ordføreren i første omgang. De støttet sin egen kandidat. I andre runde stemte Rødt blankt, og Høyres kandidat fikk flertall.

Ved ikke å stemme på Høyres ordførerkandidat håper Rødt å unngå den verste kritikken om at de støtter en borgerlig ordfører.

Til Bergens Tidene sier partileder Terje Larsson at dersom Ap hadde ønsket et sosialistisk styre, kunne de stemt på Rødts ordførerkandidat.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.