Her er det størst spenning

Kommunevalget 2011. Meningsmålingene viser at det er en rekke kommuner der det nå er svært jevnt i kampen om ordførervervet og makta. Her er en oversikt.

Storbyene

Avisanalysene strides om hvor spennende valget er i storbyene. I Oslo må både KrF og Venstre skifte side for at ikke Fabian Stang skal bli sittende – noe som er høyst usannsynlig. I Trondheim tyder nærmest alle målinger på at Rita Ottervik blir sittende med god margin, mens Monica Mæland etter alle solemerker fortsetter som leder for et borgerlig byråd i Bergen. Det eneste usikre, er om Frp med et dårlig valg får beholde ordføreren.

I Stavanger kommer Høyre til å fortsette med ordførervervet, enten i en bred koalisjon som nå eller i en borgerlig allianse, som har klart flertall på meningsmålingene. I Kristiansand blir det fortsatt Høyre-ordfører med mindre det skjer noe sensasjonelt.

Østfold

Den største byen der det er virkelig stor spenning om utfallet, er Fredrikstad. Der ser det ut til at Ap går mot et kjempevalg, men det er ikke sikkert at Jon-Ivar Nygård blir ny ordfører likevel. Vervet kan også gå til Høyres Peter Kuran, om de borgerlige partiene klarer å samle seg. Bymiljølista kan havne på vippen i det som uansett ser ut til å bli et katastrofevalg for sittende ordfører Eva Kristin Andersen (Frp).

I Moss kan det se ut til at Høyre, ved Tage Pettersen, er favoritt til å få ordførervervet. I Sarpsborg blir Sindre Martinsen-Evje sannsynligvis ny ordfører, men for samme parti som avtroppende Ap-ordfører Jan Engsmyr. I Halden viser en måling denne uka at Per Kristian Dahl (Ap) kan bli sittende, med minst mulig margin.

I Våler kan Benedicte Dyvik bli Høyres nye ordfører. Partiet har ifølge måling for Moss Avis et flertall med Frp, med minst mulig margin over den eksisterende koalisjonen.

I Eidsberg ser det ut til at Høyre overtar ordførerstolen, ved Erik Mogens Unaas. Partiet har flertall sammen med Frp og enten KrF eller Venstre, ifølge måling i Smaalenenes Avis. Det er i dag Sp-ordfører og rødgrønt styre i kommunen.

Akershus

I Lørenskog kan Aage Edvin Tovan (Ap) gå mot en ny periode, ifølge den nyeste målingen i Romerikes Blad, men det er svært jevnt.

I Vestby var det samarbeid mellom Ap og Høyre da konstitueringen fant sted i 2007. Begge partier går fram, og om samarbeidet fortsetter, er spørsmålet hvilke av disse som skal ha ordførervervet. Alternativet er en borgerlig koalisjon med Frp, H, KrF og V.

Eidsvoll er en kommune hvor det antakelig blir ny ordfører, siden Sp ligger an til et dårlig valg. Partiet kan imidlertid fortsatt utgjøre en del av flertallet Ap, Sp, SV og Andre. Sannsynlig ordfører er i så fall Einar Madsen (Ap).

I Skedsmo kommer Ap til å miste makten for første gang på 100 år. Det er ifølge målingene så sikkert at det knapt er knyttet spenning til utfallet. Anita Orlunds etterfølger blir sannsynligvis Kjartan Berland (H).

Marianne Grimstad Hansen (H) kan bli den nye ordføreren i Sørum, der det ser ut som Ap må gi tapt i kampen om vervet.

Hedmark

I Elverum kan Erik Hanstad nærmest bli historisk om han blir ordfører. Høyre-mannen ser ut til å ha god margin på meningsmålingene, så sant Høyre kan samarbeide med Frp og Venstre om posisjonene etter valget.

I Tynset har SVs Bersvend Salbu stor tillit, men Ap kan med et godt valg overta ordførervervet ved Morten Sandbakken. Hans noe mer kjente lillebror, Dag-Henrik, sitter som statssekretær for Sp i Kommunaldepartementet, og var selv ordfører i Tynset fram til stortingsvalget i 2005.

Oppland

I Lunner er det marginal rødgrønn ledelse på meningsmålingene. Her kan Harald Tyrdal bli ny ordfører i det som i dag er en Høyre-kommune.

I Øystre Slidre kan Sp overta fra Ap, så sant de to andre partiene i kommunen, H og Frp, foretrekker sentrum framfor sosialdemokrati.

Buskerud

I Kongsberg går spekulasjonene på at Venstres Øystein Senum kan få ordførervervet i en sentrum-høyre-koalisjon.

Høyre ligger an til å gjøre gode valg i flere kommuner i Buskerud. Både i Nes (Morten Thoen), Hemsedal (Odd Holde) og Hol (Tony Arild Kjøl) kan partiet kapre ordførervervet, men det krever et bredt borgerlig samarbeid. I Hurum fant Ap og Frp sammen sist. Med mindre det skjer igjen, blir Monica Vee Bratlie (H) sannsynligvis ny ordfører.

I Drammen er det eneste spenningsmomentet om Høyre kan få rent flertall i kommunen, slik enkelte målinger antyder.

Vestfold

I Hof er det spenning igjen, etter den siste målingen i Jarlsberg Avis. Hvis Ap klarer å finne sammen med Sp og SV vil Høyre, som blir klart største parti, miste ordførervervet. Mest sannsynlig ordfører er i så fall Guro Vagnild Evju (Sp).

I Holmestrand skal den direktevalgte ordfører Alf Johan Svele (H) prøve å vinne i det ordinære valget denne gangen. Målingene tyder på at Høyre blir valgvinner, og at partiet kan sikre flertall sammen med Frp, KrF og Venstre. Da må imidlertid Venstre skifte side; ved konstitueringen sist fant Ap, SV, Sp og Venstre sammen og dannet flertall.

I Horten ligger det an til å bli jevnt, og Nils Henning Hontvedt må samle en bred konstellasjon for å sikre seg en ny periode som ordfører. Hontvedt har sittet siden 2001, og blir en av ordførerveteranene om han blir gjenvalt nå.

Telemark

I Notodden går det mot en meget spennende valgkveld. Ap og Solidaritetslista er i ferd med å miste flertallet, og det kan bane vei for Sveinung Hesjedal (H) som ny ordfører.

Mer og mer tyder på at det blir slutt på Aps hegemoni i Porsgrunn. By- og nærmiljøpartiet kommer etter alt å dømme på vippen. Partiet avviste i Telemarksavisa sist uke et samarbeid med Ap. Et mulig utfall er imidlertid at Øystein Kåre Beyer blir sittende ved hjelp av Frp – disse to partiene vil utgjøre et flertall.

I nabobyen Skien kommer antakelig Ap til å hale i land ordførerposisjonen. Hedda Foss Five blir i så fall ny ordfører. Men det skal lite til før Ap også mister Skien.

I er det stor spenning. Venstre ligger an til å gjøre et kjempevalg, men det er ikke sikkert at det holder til ordførerverv for Olav Kasland. Koalisjonen ved sist valg, Ap, Frp, Sp og SV, har fortsatt flertall med knappest mulig margin. Høyre og Venstre trenger støtte fra ett av disse partiene for å danne et nytt flertall.

Aust-Agder

I Arendal kan Torill Rolstad Larsen (tidl. Ap) bli erstattet av Einar Halvorsen (H). Her kan faktisk Verdipolitisk parti havne på vippen. En annen mulighet er at det blir en svært bred konstellasjon etter valget.

I Grimstad har Pollofpolls.no ikke registrert lokal måling til nå. Hans Antonsen (V) kan få ny tillit så sant Venstres gode tendens nasjonalt gjenspeiler seg på Sørlandet.

Det er for øvrig registrert få målinger på Agder.

Rogaland

I Karmøy er det stor spenning. KrF kan komme til å klare å holde ordførerposisjonen, selv om Kjell Arvid Svendsen gir seg. Leif Malvin Knutsen blir i så fall ny ordfører.

I Time kan Høyre gjøre det så bra at Reinert Kverneland overtar som ordfører, på bekostning av KrF, som har vervet i dag – rett og slett fordi partiet ikke blir stort nok. I nabokommunen er Terje Mjåtveit og Nærbølista favoritt til å fortsette, men utfallet er ikke gitt.

I Ap-bastionen Sauda indikerer meningsmålingene at det blir svært jevnt. Forhandlingene etter valget kan bli utslagsgivende for hvem som får ordførerposisjonen.

Hordaland

I Kvinnherad er Høyre en marginal favoritt til å ta ordførervervet, ved Leif Sverre Enes. Kommunen har Ap-ordfører i dag.

I Etne kan Siri Klokkerstuen (Ap) bli ny ordfører; Sp ser ut til å gjøre et dårlig valg, om vi skal tro målingene. I Fitjar og Tysnes kan Høyre med gode valg få ordføreren, ved henholdsvis Wenche Tislevoll og Bjørn Lande.

I Hardanger-kommunene er det også svært åpent etter den sterke striden mellom lokalbefolkningen og regjeringen i saken om de såkalte monstermastene. I Granvin stiller ikke Ap engang liste, så der blir det uansett ny ordførerfarge.

Sogn og Fjordane

Hvordan kabalen blir i Førde, er ikke klart. Konstellasjonen med sentrum-Høyre beholder flertallet, men Sp blir så redusert ifølge målingene at Høyre og Olve Grotle kan gjøre hevd på ordførervervet i forhandlingene.

I Flora er det ganske sikkert at Høyre kan kreve ordførervervet, med flertall sammen med Frp. Ap mister dermed vervet. Bengt Solheim-Olsen blir antakelig ny ordfører.

Møre og Romsdal

I Molde blir Torgeir Dahl etter alle solemerker Høyres nye ordfører. Partiet er imidlertid avhengig av støtte fra Venstre, som ser ut til å gjøre et godt valg og kan tvinge seg til sterke posisjoner i byen under forhandlingene.

I Stranda kommer Frp til å bli største parti, men det kan være at Frp og Høyre mister sitt rene flertall. Likevel kommer sannsynligvis Frank Sve (Frp) til å få en ny periode som ordfører – med mindre resten av partiene går sammen i en svært bred koalisjon.

Sør-Trøndelag

Hitra blir det antakelig Pensjonistpartiet som avgjør hvem som får ordførervervet. Koalisjonen av Ap, Sp, SV og KrF får ikke flertall ifølge den siste meningsmålingen. Samtidig gjør Frp et meget dårlig valg etter splittelse i partiet, og dermed havner Pensjonistpartiet på vippen.

Frøya er det også en viss spenning. Ap ligger an til å beholde ordførervervet, men det kan i praksis bli Venstre som avgjør hvilket parti som får holde i klubba.

Venstre er antakelig også jokeren i Ørland, der Høyre ligger an til å bli største parti. Sps tilbakegang kan bety at Frank Aronsen (H) blir ny ordfører.

Roan er en av de få kommunene der Sp kan overta ordførervervet - stort sett ligger partiet an til å tape ordførerposisjoner. Men en god måling for Jan Helge Grydeland og hans parti antyder flertall for Ap og Sp sammen.

Nord-Trøndelag

I Steinkjer ligger Ap an til å gjøre et særdeles godt valg, noe som kan gjøre det vanskelig for Sp å beholde ordførervervet, siden Ap kan danne flertall med en rekke ulike konstellasjoner. May Britt Lagesen blir antakelig ny ordfører.

Frosta har hatt Høyre-ordfører i siste periode, men nå blir antakelig Høyre og Ap jevnstore, og da kan det bli drakamp om vervet. Om Ap, Sp og SV går sammen har partiene flertall, med Aps Ola Aursand som ordfører.

Overraskende vil det være om ikke Ap også får ordføreren i Leksvik, der partiet også ligger an til å bli suverent størst, og kan danne flertall enten med Sp, eller med SV og de to andre sentrumspartiene. Torkil Berg blir i så fall ordfører i det som i dag er en Sp-kommune.

Nordland

I Bodø er det helt åpent hvem som blir ordfører. Konstellasjonen har vært Ap, Sp, SV og KrF, men det kan ligge an til borgerlig flertall. Om Frp da får ordføreren ved Tom Cato Karlsen fordi partiet blir størst i en eventuell koalisjon, gjenstår å se.

I Alstahaug er det helt åpent. Den eksisterende koalisjonen av Ap, H og Sp (Høyre har ordføreren) kan like gjerne erstattes av enten Ap, Sp og Rødt eller Frp, H, Sp og V. Sp sitter med nøkkelen, og selv om Ap kan bli størst, kan forhandlingsmakten gjøre at Nordvald Marius Ruderaas (Sp) blir ordfører.

I Rana spiller en omstridt rådmannssak inn og kan velte Aps posisjon som ordførerparti. Kai Henning Henriksen (H) er favoritt til å overta.

I en annen Terra-kommune, Narvik, er spørsmålet hvem av de borgerlige partiene som skal få ordføreren. Her kommer Ap etter alle solemerker til å miste posisjonen som ordførerparti.

I Meløy kan Ap også miste ordførervervet, i så fall sannsynligvis til Høyres Per Harald Swensen.

Troms

Valget i Tromsø er også jevnt. Sannsynligvis blir Magnar Nilssen (Ap) erstatteren for Arild Hausberg, som gir seg, med mindre det skjer noe spesielt fram til valgdagen.

I Lyngen ser det ut til at Frp må gi fra seg vervet. Sølvi Gunn Jensen (Ap) kan, med Sps støtte, bli ny ordfører.

I Lenvik er det jevnt. Opposisjonspartiene KrF, H og Frp får antakelig flertall, og et mulig utfall er at Høyres Geir Inge Sivertsen blir ordfører, selv om Frp antakelig blir størst av disse tre partiene.

Finnmark

I Alta kan Høyre få tilbake ordførervervet for første gang på 30 år, om Arnt Ivar Pedersen får støtte fra Frp, KrF og Venstre.

I Båtsfjord skal det godt gjøres å gjenta ordførervalget fra 2007, da Høyre fikk ordføreren til tross for rent Ap-flertall i kommunestyret. Geir Knutsen overtar sannsynligvis vervet på Aps vegne.

Saken er oppdatert med flere kommuner.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!