Full krangel om legelønn

Politikk. Statssekretær Marianne Andreassen og KS-toppene Erik Bartnes og Halvdan Skard røk i tottene på hverandre om fjorårets rådyre lønnsoppgjør. Men KS får også kritikk av sine egne.
Staten har gitt de statlige sykehusene 148 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Pengene skal kompensere for økte lønnskostnader etter lønnsoppgjøret for helsepersonell i fjor, forklarte statssekretær Marianne Andreassen KS’ landsråd.
Men de fylkeseide sykehusene reagerer på det de kaller forskjellsbehandling. Nå krangler staten, KS og fylkeskommunene åpenlyst om hvem som har skylden for gigantregningen. De er heller ikke enige om sluttsummen.
- Regjeringen vil øke velferdsproduksjonen. I stedet ser det ut til at kommunene får dyrere velferdsproduksjon. Ansvaret for lønnsoppgjøret hviler på kommunesektoren, sa Andreassen.


Sinte KS-sjefer
KS-leder Halvdan Skard og leder av forhandlingsutvalget, Erik Bartnes, tente på alle plugger:
- Det er ikke grunnlag for å hevde at legeoppgjøret var noe KS «fant på», som staten måtte dilte etter. Staten holdt ikke igjen, tvert imot satte de selv standarden med et meget gunstig oppgjør for lærerne, tordnet Skard.
Bartnes minner om at legene for halvannet år siden var i ferd med å forlate de offentlige sykehusene.
- KS og staten inngikk et meget tett samarbeid for å beholde legene, og dette resulterte i et dyrt lønnsoppgjør. Regjeringens kompensasjon til statssykehusene i revidert samsvarer ikke med samarbeidet vi har hatt, sier Bartnes.
Han trekker også regjeringens utregninger i tvil.
- Hvis regjeringen snakker sant, har staten gitt legene en økt overtidsbetaling som er like stor som det totale lønnsbudsjettet. Dersom kommunesektoren regner på samme måte, koster fjorårets lønnsoppgjør sektoren 2,4 milliarder kroner. Da burde overskridelsene på fylkeskommunenes sykehusbudsjetter vært mye større enn vi nå ser, konstaterer Bartnes.


Kritikk mot KS
Men KS-ledelsen må tåle kritikk fra sine egne:
- KS vil så gjerne være selvstendig part i lønnsoppgjøret. Men de klarer det ikke helt, sier Hedmarks May Thorbjørnsen (SV).
Hun hevder at KS ikke forsto konsekvensene av lønnsavtalen de inngikk i fjor, og at KS-forhandlerne er uprofesjonelle.
- Når staten legger lista, er det et forhandlingstrekk vi må utnytte. Vi må kreve at staten tar en del av regningen, sier Thorbjørnsen.
Bartnes mener det fortsatt er en mulighet.
- Nå må vi komme til bunns i konsekvensene av lønnsoppgjøret. Dersom statens utregninger stemmer, vil vi trolig kreve kompensasjon, sier han.

- Dere har selv ansvaret for lønnsoppgjøret, refset statssekretær Marianne Andreassen.- Regjeringens reviderte budsjett samsvarer ikke med samarbeidet staten og KS inngikk i fjor, sa Erik Bartnes (Sp).- KS-forhandlerne er uproffe. Vi må kreve at staten tar en del av regningen, når den legger listen for oppgjøret, sa May Thorbjørnsen (SV).

Skrevet av: Irene Halvorsen

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.