Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Friske fraspark i Flora

EIKEFJORD: Rop «eldreomsorg» i Flora bystyre, og du får partikamp på tørre nevene. Et underskudd på 27 millioner kroner derimot, skaper bare litt sukk og bekymring.

Ikke alle opprørere har skjegg, militæruniform og gevær under armen. Noen er kledt i marineblått med hvite striper. Og besøker frisøren jevnlig. Jacob Nødseth (H) besøker i tillegg lokalavisen så fort han har en mening som kan irritere ordfører Bente Frøyen Steindal (Ap).

Denne gangen har Nødseth påtatt seg å målbære kritikk og misnøye fra pårørende og ansatte på sykehjemmet i Florø. Sykehjemmet skal kutte stillinger, selv om det allerede er snaut bemannet. Verneombudet har vært i Firdaposten og sagt at nå kan ikke alle beboerne få stå opp hver dag. Det kan bli vanskelig for alle å få i seg mat eller komme på do når de trenger hjelp til det.

Sinn i kok

Det er en varm sensommerdag i Eikefjord, men på allhuset – hvor møtet holdes denne gangen – er det likevel stinn brakke. Sykehjemskuttene har virkelig satt sinnene i kok. De ansatte sitter også ringside når Nødseth tar på boksehanskene.

– Vi som kollegium må ta ansvar, begynner Nødseth, og inviterer til dialogmøte om sykehjemssituasjon.

Han roser de ansatte og pårørende for å ha brukt pressa til å si fra om forholdene, og refser rådmannen og hans folk for å mene at dette er skadelig for kommunens omdømme.

– Nå tør vi snakke høyt om dette. Folk på 65 år sier til meg at de vil se seg om etter en annen kommune å bli gammel i. Vi bygger omdømme ved å ta tak i problemene og gjøre noe med dem, sier Nødseth.

Men dette er bare innledende runde. Nødseth har hele 13 teser han vil slå opp på kirkedøra. De handler om alt fra nasjonale minstestandarder han mener kommunen bryter, dusjing hver 14. dag – som er for sjelden – til brannsikkerheten, som ved nedbemanning blir dårligere.

Nødseth avslutter med forslag til vedtak: Vedtaket om redusert bemanning må gjøres om umiddelbart. I stedet skal det lages en plan for å øke grunnbemanningen.

Posisjonens folk har sittet stille og hørt på Nødseth. Det har bygd seg opp et trykk som må ut. Ordføreren begynner diplomatisk:

– Det skal ikke være tvil om at alle her vil ha et godt omsorgstilbud. Men prioriteringene ble gjort i budsjettet. Nødseth var også med på det, sier hun, før hun går gjennom alle de 13 punktene.

Det blir nesten en full gjennomgang av eldreomsorgen, og den virker slett ikke så verst i ordførerens versjon.

– Det er ikke vår arbeidsplass det snakkes om, hvisker de ansatte på benkeradene.

Kvalm og uvel

Aps Mona Ødegård Standal er så sint at hun blir kvalm. Hun går på talerstolen og retter blikket mot opprøreren fra Høyre.

– Jeg opplever dette som et PR-stunt, og jeg blir uvel når jeg hører på Nødseth og vet hva han har vært med og stemt for. Det er en vesentlig del som mangler her, og det er ansvarlighet. Vi har bare én pott, og den blir ikke større. Skal vi bruke mer på omsorg, må vi bruke mindre på noe annet. Det er da det begynner å bli ubehagelig. Jeg utfordrer Nødseth: Kom på talerstolen og si hvordan dette skal finansieres.

Nødseth møter til duell, men prøver med en Gahr Støre-finte. For han har selvfølgelig ingen penger som Standal ikke har.

– Jeg inviterte tildialog og debatt, ja, en prosess. Jeg blir spurt hvor vi skal kutte. Ja, hvor kan vi kutte, spør Nødseth.

Og hvor bystyret kan kutte, kommer til å bli høstens store quiz, tusenkronerspørsmål og hodepine. Skoler er lagt ned, og eldreomsorgen kan tydeligvis ikke røres. Økonomien styrer mot 27 millioner i minus. Det er såkalt akkumulert underskudd pluss merforbruk i år. Flora har nettopp karet seg ut av Robeks klamme grep, men må kanskje tilbake på svartelista.

Rådmann Terje Heggheim blir stram i kjevepartiet med tanke på økte utgifter i stedet for kutt.

– Vil dere nå ha full reversering av et bystyrevedtak? Vi går altså opp 0,26 årsverk på det ene sykehjemmet og ned 0,3 på det andre. Nå håper jeg bystyret er seg sitt ansvar og tidligere vedtak bevisst, sier han.

Nødseths gode intensjoner har møtt den harde økonomiske virkeligheten, samtidig som de der ute i virkeligheten trives dårlig innenfor de trange rammene som bystyret vil krympe. Altså en klassisk lokalpolitisk hodepine. Det hjelper ikke at han selv har vært med å vedta trangere rammer til eldreomsorgen, og ikke tenkt på at mindre penger kan bety færre ansatte. Nødseth gjør nå en salto. Han innrømmer at han har tatt feil for å få rett.

– Vi har fattet vedtak på bristende forutsetninger. Seniorsaken vil nå starte lokalforening i Flora fordi de synes situasjonen er prekær, sier han.

Bråkmaker

Nødseth blir kalt bråkmaker fra talerstolen, og veteran Odd Arne Stubhaug (KrF) synes også det blir for mye rabalder, selv om han gjerne vil ha bedre eldreomsorg.

– Skal du vinne min gunst, må du ikke bruke disse metodene. Dette er for viktig til å lage valgkamp på. Jeg vil også si at det ikke ser så helsvart ut som du skal ha det til, og jeg har sett utviklingen etter å ha jobbet i kommunen 35 år.

Nødseth ber de pårørende skifte taktikk. Han anbefaler massesøksmål til Fylkeslegen. Det er den eneste måten å håndtere Flora kommune på, mener han.

Dessuten synes han at det har gått for mye politikk i saken.

– Neste gang bør de pårørende finne seg en politiker fra Ap som kan tale deres sak. Jeg skjønner at det er det at jeg sier dette, som gjør det uspiselig, rekker han akkurat å si, før ordføreren smeller med klubba.

– Vi må ikke være nedlatende. Vi skal ha respekt for bystyret, sier hun.

Nå er Nødseths brannfakkel en interpellasjon. Dermed kan bystyret velge om de vil realitetsbehandle den eller ikke. De velger å la være. Resten av kvelden blir rene kosestunden i forhold til frasparket. Selv om skattesvikt, utgiftsøkning og akkumulerte underskudd ikke akkurat er no’ nattaeventyr.