Fraværsreglene hindrer politisk aktivitet

Politikk. Politisk aktiv skoleungdom blir offer for stivbeinte fraværsregler på videregående skole, mener Sp-politiker og skoleelev Thomas Kristiansen.
Kristiansen (18) er elev ved videregående skole og har samtidig viktige tillitsverv i Sp og IOGT. Han er skolepolitisk leder i Senterungdommen i Hordaland og er med i Senterungdommens skolepolitiske utvalg på landsplan.
I dag sier regelverket at en elev kan være borte i inntil 12 dager i løpet av et skoleår uten at det regnes som fravær dersom eleven må være borte for å skjøtte oppgaver på landsplan i en landsdekkende organisasjon. Mange elever får problemer med lærere som ikke kjenner dette regelverket, sier Kristiansen til Bergens Tidende.
Bare i Hordaland mener han det er 25 ungdommer som har tillitsverv i landsdekkende organisasjoner og som er «plaget» av det nåværende regelverket. I tillegg kommer minst 500 som har tillitsverv på fylkesplan og flere tusen som er folkevalgte eller har tillitsverv i kommunene.
Kristiansen vet av egen erfaring hvor belastende det er å be seg fri for å arbeide som tillitsvalgt. Derfor arbeider han med en rapport som skal dokumentere problemet. Han ønsker å myke opp regelverket slik at antall fraværsdager blir utvidet til minst 16. Dessuten mener han at elever med verv på kommunalt og fylkeskommunalt plan også må få nyte godt av reglene.

Skrevet av: Siri Baastad

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!