Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Forventer mer seriøse pensjonstilbud i høst

Høyre-kommunene leder an i høstens anbudsrunder om pensjon.

Bare ni kommuner og en fylkeskommune er i gang med anbudsrunde for pensjonsforsikring i høst. Dermed kan det se ut som om kommunene har hørt på tariffpartene, som i vår anbefalte pensjonskundene å sitte på gjerdet. Årsaken er at det ikke foreligger noen norm for å beregne grunnlaget for pensjonspremien for arbeidstakere som blir omfattet av pensjonsreformen.

Vil ikke ha tipping

– Det må ikke bli slik at tipping på hvordan dette kommer til å slå ut, blir et element i konkurransene, sier Trond Lesjø, rådmann i Gjøvik og styreleder i det partssammensatte Pensjonskontoret.

– Pensjonskontoret har vært veldig tydelig på at Finansnæringens Hovedorganisasjon må komme med en felles måte å håndtere denne usikkerheten på. På vårt første møte i september skal vi gå nærmere inn på dette, sier Lesjø.

Han forventer at usikkerheten blir fjernet innen kommunene som nå er i prosess, går inn i forhandlinger med leverandørene.

Tidligere år har leverandørene kranglet om konkurransene gjennomføres på redelig vis, og flere av anbudsprosessene har endt i Kofa. Lesjø forventer mer seriøsitet i bransjen.

– Det som overrasker, er at leverandørene stadig finner på kreative løsninger for å konkurrere. Det er synd og skuffende. Pensjonskontoret kommer til å følge utvalgte prosesser meget nøye i høst. Mener vi noe er i strid med hovedtariffavtalen, kan vi gripe direkte inn. Vi har også et tett samspill med Finanstilsynet.

Av de ni kommunene og den ene fylkeskommunen som har anbud, er fire i dag kunder i Vital, fire i Storebrand og to i KLP. Fire av kommunene og Rogaland fylkeskommune er styrt av Høyre-ordførere, mens det er tre Ap-kommuner som i år gjennomfører anbud.

Flere anbud med EU-dom?

Fagsjef Vidar Pedersen i Aon Grieg tror gode resultater i KLP har dempet interessen blant KLP-kundene for anbudsrunde.

– Det er også slik at det er vanskelig å definere produktet man etterspør på en trygg måte. Dermed er det fare for at ytelsene blir beregnet forskjellig mellom leverandører, slik at prisene ikke kan sammenlignes, noe som kan medføre betydelig merarbeid i årets prosesser.

EU-domstolen har nylig tatt stilling til en sak i Tyskland om pensjonsanbud, som kan medføre plikt til å sette pensjonsavtalene ut på anbud. Pedersen mener dommen vil være med på å øke antallet pensjonsanbud i årene som kommer.