Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker: Kommunene bedre enn staten på miljøvern

Flere kommuner har kommet lenger enn staten når det gjelder bærekraftig utvikling, mener Carlo Aall ved Vestlandsforskning, etter å ha evaluert øko-kommuneprogrammet.

- Rollene til det lokale og statlige nivået innen miljøpolitikken er endret på 90-tallet. På 80-tallet var det staten som pisket kommunene til å ta miljøoppgavene på alvor. Nå er det kommunene som må presse på for at staten skal fremme en politikk for bærekraftig utvikling, sier Aall.


Øko-kommuneprogrammet har vist at ikke bare de ni erklærte øko-kommunene har ambisjoner om å oppfylle målet med Lokal Agenda 21. 17 kommuner har deltatt i de ulike tiltakene som programmet har fremmet.


Flere kommuner har klart å gi sitt bidrag til å løse globale miljøproblemer innen det lokale handlingsrommet. Det har blant annet skjedd ved å ta i bruk ny og alternativ teknologi innen VAR-sektoren og gjennom å styre areal- og transportpolitikken i en mer bærekraftig retning. Bergen og Stavanger har også vedtatt radikale mål for reduksjon av C02-utslipp, men konkrete tilak for å komme til målet mangler.


Carlo Aall påpeker også at enkelte storbykommuner har begynt å opptre som selvstendige, internasjonale miljøpolitiske aktører gjennom nettverk, som for eksempel ICLEI, en internasjonal organisasjon for lokale myndigheter.


- Vi så for eksempel på klimakonferansen i Berlin at lokalpolitikere la større press på forhandlingene enn nasjonale politikere, sier Aall.


Likevel er det lokale miljøarbeidet fremdeles i hovedsak miljøvernledernes arena, som det var i hele MIK-reformens periode.


- Politikerne må bli engasjert, både lokalt og nasjonalt, for at vi skal komme noen vei, mener Aall.


Skrevet av: Ingun Larsen