Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Bystatus uten praktisk betydning

Ulf Syversen (57):Ap-ordfører, som etter ni års kamp har fått endelig bekreftet av Kommunaldepartementet at Honningsvåg er by - og til og med verdens nordligste. Selv om Hammerfest er sterkt uenig.Meritter: 19 år i Forsvaret, blant annet som oberstløytnant, rådmann i Lebesby og Nordkapp, sjef for Kystverket, ordfører i Nordkapp og fylkestingspolitiker.

- Så nå er det offisielt bekreftet; Honningsvåg er en by, selv om kommunen bare har 3.400 innbyggere.

- Ja, nå har vi fått det bekreftet av Kommunaldepartementet via fylkeskommunen. Jeg sitter også i fylkestinget, og da fylkesplanen skulle opp til behandling, ble det bråk. I utkastet sto det at Finnmark har seks byer, og at Honningsvåg er én av dem. Det ville ikke Hammerfest være med på. Så vi utelot det med seks byer og skrev bare at vi har 19 kommuner. Men så kunne altså fylkesplanleggeren bekrefte at vi har bystatus.

- Hva er det som har skjedd?

- Fra 1993 og utover ble de fleste bestemmelser knyttet til bystatus tatt ut av lovverket. I 1996 var det bare én regel som sto igjen, nemlig at det var to forskjellige måter å måle opp favner av småved på. Så og så mange favner for landkommuner og litt annerledes for bykommuner.

- Ikke særlig relevant i dagens samfunn?

- Nei, nettopp. Så Stortinget fjernet småvedreglen og sa at hvem som helst kunne kalle seg by.

- Da var dere raskt ute?

- Høsten 1996 erklærte vi Honningsvåg for by. Varaordføreren spilte trekkspill, og så gikk vi i tog gjennom byens gater.

- Men så fikk hammerfestingene inn en passus om at man må ha 5.000 innbyggere for å kunne kalle seg by?

- Ja, Stortinget vedtok det, og det gjaldt fra 1. mars 1997. Da hadde vi vært by i fem måneder allerede, og nå har vi endelig fått bekreftet at loven ikke har tilbakevirkende kraft.

- Hva betyr det å være by?

- Ikke noe annet enn at vi er det og alltid har vært det. Folk som bor utenfor Honningsvåg sier de skal inn til byen. Vi har ikke brukt én krone på å markedsføre oss som by. Vi kaller oss byen ved Nordkapp, for det er turismen på Nordkapp-platået vi er opptatt av. Vi skal ikke ta verdens nordligste by-slagordet fra Hammerfest.

- Er folk opptatt av bykampen?

- Vi har noen bypatrioter som ikke er vonde å be, når diskusjonen er i gang. Det er en debatt som blomstrer hver sommer når det kommer sommervikarer i Finnmark Dagblad. Det er lett å fylle et par sider om den saken.

- Hva er argumentene?

- Hammerfest kaller oss et fiskevær og mener fremdeles ikke vi er by, fordi denne småvedreglen fremdeles gjaldt da loven ble vedtatt. I Honningsvåg liker vi å terge Hammerfest med at vi er byen som ligger nord for verdens nordligste by.

- En artig krig, med andre ord?

- Ja det er jo en ikke-strid, egentlig. Det har jo overhodet ingen praktisk betydning, og vi har langt viktigere ting å ta oss av. Det var noe annet den gang kommuner med bystatus kunne skattlegge innbyggerne hardere.