Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Brukte kraftpenger på tomme tribuner

Skien kommune har inngått en 40 års uoppsigelig leiekontrakt for en tribune på Odd stadion. Lokalene er knapt i bruk og koster 3 millioner kroner i året. Fornuftig, mener ordfører Rolf Erling Andersen (Ap).

SKIEN

Telemark kommunerevisjon kritiserer nå kommunes engasjement i eliteseriearenaen. Revisjonsrapporten slår fast at den uoppsigelige avtalen ble inngått uten at det var avklart i bystyret hva lokalene skulle brukes til. Revisjonen bemerker også at kommunen bærer en større andel av risikoen for anlegget enn eierandelen tilsier.

Samlet kan kommunens kostnader for å holde byen med toppfotball bli på flere hundre millioner kroner.

Fotballaget Odd Grenland ligger tredje sist i toppserien, og står i fare for å rykke ned i høst.

Hastet

Historien om nye Odd stadion, eller Skagerak arena som den også kalles, startet i 2005. Norges Fotballforbund hadde på dette tidspunktet innført strenge og detaljerte krav for arenaer i eliteserien. Flere byer med tippeligalag fikk det travelt med å planlegge nye fotballanlegg, siden mange ikke oppfylte kravene. Tap av lisens og plass i den øverste divisjonen var riset bak fotballforbundets speil.

– Det hastet, vedgår Skien-ordfører Andersen.

– Det var et spørsmål om vi ville være med i toppen eller ikke.

Bystyret konkluderte i desember 2005 at kommunen ville være med. De vedtok derimot ikke med hvor mange penger og på hvilken måte kommunens skulle engasjere seg. Først et år senere, i desember 2006, ble det gjort vedtak om dette. I mellomtiden hadde kommunens eget eiendoms- og næringsselskap, Kontorbygg AS, engasjert seg med penger og avtaler knyttet til stadion.

Kommunerevisjonen påpeker at organiseringen av kommunens deltakelse i realiteten var avgjort før bystyret fikk saken til behandling, noe som begrenset bystyrets handlingsrom.

Eier tribuner

Det kommunale selskapet eier blant annet deler av selskapet Grenland Fotball AS, som kjøper og selger fotballspillere. Kontorbygg AS eier også, via et datterselskap, en av tribunene på stadion alene. Den er kjøpt for 40 millioner kroner. I tillegg eier selskapet 28 prosent av en annen tribune. Denne har Kontorbygg har forpliktet seg til å overta helt og fullt, om de andre eierne krever det. Kjøpesummen kan bli på XXX millioner kroner.

Administrasjonen i Skien kommune har i tillegg inngått en uoppsigelig leieavtale på 40 år for å bruke tribunen som Kontorbygg eier. Planen var å bruke lokalene til kulturskole, omsorgsboliger eller administrasjonslokaler for kommunen. Slik ble det ikke. Lokalene brukes i dag kun som lager.

Fra kommunen til kommunen

Andersen bekrefter fakta slik revisjonen framstiller det, men synes likevel den bommer litt.

– Revisjonen sier jo også at kommunen i det store og hele har fulgt sine egne vedtak. At Kontorbygg skulle stå for utbyggingen var godt forankret i bystyret. Skien kommune er eiere i Skagerak Energi, og hadde fått 700 millioner i utbytte og kontantuttak fra energiselskapet. Det ga et unikt handlingsrom.

I budsjettbehandlingen for 2007 vedtok bystyret 33 mot 16 stemmer at Kontorbygg AS skulle vurdere å delta på eiersiden av anlegget. Formelt vedtak ble altså ikke gjort på dette tidspunktet. Andersen sier at alt er godkjent i ettertid, og at alle beslutninger kunne gjøres om av bystyret, om det ønsket det.

– Men en uoppsigelig avtale kan ikke gjøres om?

– Nei, det kan den ikke. Men bystyret ba om at det skulle inngås en langsiktig leieavtale, ellers ville vi ikke få kompensert merverdiavgift for utbyggingen, og det ville kostet 12,5 millioner ekstra. Dessuten tilbakeføres 2 millioner kroner til kommunen via ekstra utbytte fra Kontorbygg som følge avdenne ordningen. Dette er en fornuftig avtale, mener Andersen.

Ifølge nettstedet proff.no ble det ikke avsatt utbytte fra Kontorbygg i verken 2006 eller 2008.

Over 40 år koster denne leieavtalen kommunen 120 millioner kroner, før eventuelt utbytte er regnet med.

Handler med fotballspillere

Revisjonsrapporten er også kritisk til Kontorbygg AS’ engasjement i Grenland Fotball AS, som altså driver handel med fotballspillere.

I 2009 tapte selskapet nær halvparten av sin egenkapital. Andersen sier han forstår at noen reagerer på at et kommunalt eiet selskap går inn i en virksomhet som kjøper og selger fotballspillere.

Han forsvarer likevel virksomheten, fordi gode sportslige resultater er viktig for Grenland Arena AS – selskapet Kontorbygg eier en del av.

– Rundt 60 mennesker jobber i dette bygget, og det er god samfunnsøkonomi for Skien, sier han.

Andersen forsvarer også gjenkjøpsavtalen for den østlige tribunen. Han sier at det ble gjort oppmerksom på risikoen allerede i startfasen.

– Skal man være redd for økonomien, får man aldri gjort noe.

Ordføreren mener også at de private investorene også bærer risiko i prosjektet. Grenland Arena AS har drevet med underskudd i både 2008 og 2009. I 2009 hadde selskapet 3 millioner kroner i inntekter, mens gjelda hadde passert 108 millioner kroner.

Skrevet av: Hanne N. Karlsen