Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Barn og unge tjener på ølsalg

Sogndal kommune tjener nærmere 500.000 kroner i året på å selge øl. Overskuddet deler bygdas barn og unge.

Jo mer øl Sogndal kommune selger til innbyggerne, jo mer penger får bygdas idretts- og kulturinteresserte. Ordfører Jarle Skartun (Sp) ser ikke noe betenkelig i ordningen.


- Dette fungerer fint i Sogndal. Vi har diskutert å selge øl i butikkene, men kommunestyret har bestemt at salget skal foregå i det kommunale ølutsalget, sier Skartun.


Det årlige overskuddet fra den kommunale særbedriften fordeles i tre potter: 1) Forebyggende helse- og sosialtiltak, som bidrag til Frivillighetssentralen og KFUMs trialklubb. 2) Kulturformål, som støtte til Røde Kors, idrettslag og musikkorps. 3) Næringsutvikling, som tilskudd til prosjekter og etablerere.


«Forsvarlig»
Heller ikke Internasjonal Godtemplerorganisasjon (IOGT) er kritisk til at Sogndals innbyggere handler øl til inntekt for barn og unge.
- Nei, tvert imot. Under forutsetning av at den økonomiske støtten til lag og foreninger fra ølsalg ikke er et alternativ til «vanlige» overføringer, er dette den eneste forsvarlige måten å omsette øl på. Det er i hvert fall bedre enn at private skal senke prisene for å få opp overskuddet, sier Eivind Jahren, styremedlem i IOGT Norge.
Daglig leder i Sogndal Ølutsal, Kjetil Kvåle, opplyser at omsetningen i 1995 var 5 millioner kroner og overskuddet 500.000 kroner. Fjorårets tall er foreløpig ikke klare, men overskuddet blir omtrent det samme.
Ølutsalget har noe høyere priser enn det som er vanlig ellers i landet. Til gjengjeld har Kvåle et langt bredere utvalg. 55 ølsorter tilbyr han bygdas øltørste - øl fra land som Japan, USA, Jamaica og Mexico.


Handelslekkasje
I 1995 var det ni kommuner i Norge som omsatte øl gjennom kommunale ølutsalg: Seljord, Lyngdal, Hå, Sauda, Sogndal, Hareid, Stranda, Fræna og Askvoll. Askvoll gikk i fjor bort fra ordningen.
- Hos oss har synet på ølmonopol lenge vært delt. Flertallet vedtok i fjor å innføre vanlig butikksalg for å hindre handelslekkasje til nabokommunene. Tidligere var det kassesalg av øl. Da måtte man bestille 14 dager i forveien, sier rådmann Alfred Vorland.
Nettopp Askvolls løsning er som regel alternativet til landets kommunale ølutsalg. Ellers må man gjøre som Audnedal i Vest-Agder: Ikke selge øl i kommunen.

Skrevet av: Frank Sivertsen