Alvdal og Stord kommer godt ut

Politikk. Alvdal og Stord kommuner tjener trolig på Rattsø-forslagene. - Vi ville vært søkkrike dersom vi hadde fått bedriftsskatten fra Aker-bedriftene på Stord, sier ordfører Magne Rommetveit (Ap).
Rommetveit mener dagens konsernbeskatning er dypt urettferdig og støtter Rattsøutvalgets ønske om å endre den.
- Stord kommune hadde vært søkkrik dersom vi hadde fått bedriftsskatten fra Aker-bedriftene på Stord. Det er Oslo som har fått pengene fra verdiskapningen som har skjedd her, sier Magne Rommetveit.
Han tror Stord kan komme bedre ut enn tidligere med nye skatteregler. Derfor hisser han seg ikke opp over signalene fra «Rattsø 2».
- Urettferdigheten kan ikke bli verre enn den vi opplever i dag, sier han.


Svakere næringspolitikk?

Alvdal får en mindre del av skatteinntektene fra bedrifter og kan tjene på Rattsø-forslagene. Når staten drar inn denne skatten, for å smøre pengene ut igjen over Kommune-Norge, kan Alvdal bli en av vinnerne. Men viktigere for Hedmark-kommunen er det at andelen av skatten fra personlige lønnsmottakere øker.
- Det vil ubetinget være en fordel for oss, ja, bekrefter rådmann Stein Hoset.
Alvdal-rådmannen er likevel ikke udelt positiv til den nye Rattsø-innstillingen. Han mener den kan føre til laber interesse for næringspolitikk i Kommune-Norge.
- Alvdal driver i dag aktiv næringsutvikling, gjennom infrastruktur, tomtereguleringer og ved direkte støtte til bedriftsetableringer. Vi anser dette som «såkorn», som kommer til kommunen til gode. Derfor mener jeg det er betenkelig at kommunenes stimulans for å legge inn «såkorn» forsvinner, sier Stein Hoset.
Både Hoset og Rommetveit understreker at de ikke har sett Rattsø-innstillingen.

Skrevet av: Ingun Larsen

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.