Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Alle overlevende skal kartlegges

Helsedirektoratet skal lage en veileder til kommunene om hvordan de skal kartlegge overlevende etter terroraksjonene for å sikre at alle får hjelp.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen oppfordrer kommunene til aktivt å oppsøke og kartlegge den enkelte persons behov for oppfølging.

– Alle kommunene har egne kriseteam, og de gjør en god jobb. Som tidligere oppfordrer vi kommunene til å opprette en ordning med egne kontaktpersoner som følger opp den enkelte. Vi vil at kommunene skal være aktive, og at kriseteamene tar kontakt med de berørte. Direktoratet har nå fått en oversikt fra Ap over alle personene som deltok under Utøya-arrangementet, og denne vil vi formidle videre til kommunene. Alle de berørte skal kontaktes, sier han.

Onsdag kom Helsedirektoratet, i samarbeid med Samarbeidsorgan for helsemessig og psykososial oppfølging, med en rekke faglige anbefalinger til kommunene i det psykososiale oppfølgingsarbeidet av innbyggerne som er berørt av terrorhandlingene.

Lager veileder

Som hjelp i oppfølgingen vil Helsedirektoratet lage et kartleggingsverktøy. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) skal lage et forslag til hvordan kriseteamene i kommunene skal bruke verktøyet. I første omgang er det de som var på Utøya og i Regjeringskvartalet under angrepene som skal kartlegges, opplyser Helsedirektoratet.

– Kartleggingen er forebyggende arbeid og tar utgangspunkt i verktøy brukt i andre katastrofer, men er tilpasset denne spesielle situasjonen, heter det i pressemeldingen.

Tre samlinger

I tillegg til individuell behandling for overlevende, mener helsemyndighetene at det bør legges til rette for at berørte skal kunne samles. Direktoratet anbefaler at pårørende etter døde skal kunne samles tre ganger. For overlevende fra Utøya anbefaler direktoratet tre regionale samlinger der helsepersonell er til stede.

Helsedirektoratet og Samarbeidsorganet for helsemessig og psykososial oppfølging ber også kommunene om følgende:

• Alle skal ha kriseteam og telefonnummer for berørte.

• De skal aktivt etablere kontakt med de direkte berørte etter katastrofen på Utøya og Regjeringskvartalet, via sine kriseteam.

• Det skal gis tilbud om en fast kontaktperson som først og fremst har en koordineringsfunksjon. Denne skal sikre at de berørte får den hjelpen de har behov for.

• De som var på Utøya eller i regjeringskvartalet, eller er pårørende, bør ha en lav terskel for å ta kontakt med fastlegen.