Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Alle innvalgte kommunestyregrupper må likebehandles

Slik dagens ordning fungerer når det gjelder støtte til by- og bygdelistene, får ikke disse stemmestøtten utbetalt til sin organisasjon. Dette dreier seg om ca. 1 million kroner på landsbasis som går tilbake til statskassen.


Det som er klart, er at nesten 100.000 personer gav ved siste valg sin stemme til en bygdeliste. For vårt parti, Nei til Storkommune i Fredrikstad, er dette et økonomisk tap på 110.000 kroner, med bortfall av stemmestøtten og kommunenes midler på 40 prosent tilskudd. Vi sitter i kommunestyret som Fredrikstads nest største parti og utfører kommunalt arbeide på lik linje med andre partier i kommunen.


Det er svært uheldig at ikke politisk uavhengige lister som er representert i norske kommunestyrer blir gitt de samme økonomiske rammebetingelser som de ordinære politiske partiene. En slik forskjellsbehandling av politiske partier og by- og bygdelister svekker demokratiet.


Mener departementet og sentrale myndigheter at reglene skal demme opp for fremvekst av småpartier og grupperinger som arbeider for saker like godt eller bedre? Dette er uttrykk for en skremmende udemokratisk holdning som er i strid med Grunnlovens ånd. Disse by- og bygdelistene er ofte vel så solide organisert som de politiske partiene lokalt. Mange av dem kan for øvrig vise til engasjement og entusiasme fra medlemmene som det er lenge siden de etablerte politiske partier har opplevd.


De mange by- og bygdelistene er et sunnhetstegn i vårt demokrati. Alle som har et ønske om å styrke lokaldemokratiet burde se dette som et motvekten til den økende passivitet vi finner i mange av våre såkalt ekte og etablerte partier.


Jeg ønsker med dette innlegg å oppfordre landets by- og bygdelister til å gjøre noe sammen, slik at vi kan påvirke til en rettferdig tildeling av statsmidlene.


Skrevet av: Anne-Lise Ulriksen