Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

375 kommuner har for få datamaskiner i skolene

Hele 375 kommuner har altfor få PC-er til elevene i grunnskolen. Det er nesten bare kraftkommunene som kan tilby tilfredsstillende tilgjengelighet for skoleelevene.

- Det bør ikke være mer enn fem til åtte elever per PC, og over 10 er ikke tilfredsstillende, sier direktør Sigmund Lieberg ved Nasjonalt læremiddelsenter.


Ifølge den nye rapporten «IT i skolen 1997» er det bare 60 kommuner som har en elevtetthet per PC under 10.


Preget av ad hoc
Læremiddelsenteret og Statistisk sentralbyrå kan nå legge frem en fersk rapport som dokumenterer IT-tilstanden i skolen. Den nye læreplanen som begynte å virke i 1997, og som skal være innført før år 2000, forutsetter at alle elever skal beherske IT-verktøyet.
- Så langt er dette veldig ad hoc-preget. Det er den ivrige læreren og de ivrigste elevene som holder på med IT. Det er stort sett rike kraftkommuner som er i rute, sier Lieberg.
- Det fokuseres mye på elevenes tilgjengelighet til PCer, men lærerkompetansen er ikke på dagsorden, og det bekymrer meg. Lærerne må ha bedre PC-tilgjengelighet enn elevene, for de forbereder seg gjerne på samme tidspunkt. De må også få opplæring. Nå må skolelederne ta tak i dette og prioritere kompetanseutvikling for lærere, sier Lieberg.


Bærbar i ungdomsskolen
- 1,3 elev per PC, sa du? Vi har jo kjøp en PC til hver elev. Ja, forresten, elevtallet har vel økt noe, uten at vi har kjøpt inn flere PCer, sier Sigmund Vikane, fungerende skolesjef og rektor ved skolen i Modalen.
I den rike kraftkommunen i Hordaland har de 65 elevene hatt PCer i et par år allerede. Stasjonære maskiner til elevene i første til og med femte klasse og bærbare til ungdomsskoleelevene.
- Vi har allerede gjennomført IT-satsingen som er beskrevet i den nye læreplanen. Vi har en bevisst satsing på ungdommen her i kommunen, sier Vikane.
På jumboplass blant kommunene ligger Sømna og Vefsn i Nordland.
- Ja, det er sikkert helt riktig at vi ligger dårlig an, sier skolesjef Kolbjørn Martinsen i Vefsen.
- Hittil har vi bare satset på EDB i spesialundervisningen, men vi har laget en IT-plan for skolen som vi håper blir vedtatt i høst. Satsingen kommer ikke før i 1998. Vi må ta én ting av gangen. Først seksåringene, så IT. Vi har fremdeles en skole som må gjøres klar før vi kan ta fatt på IT-utbygging, sier Martinsen.


Det hengende snøret
Flere kommuner Kommunal Rapport har snakket med venter litt med sin IT-satsing for å få en avklaring på følgende stortingsforslag:
«Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for skoleelevers møte med informasjonsteknologien. En slik plan bør blant annet inneholde et mål for innkjøp og oppgradering av datamaskiner i grunnskolen og en modell for statlig medfinansiering av dette.»
Videre i forslaget ber man om at saken må legges fram sammen med statsbudsjettet for 1998.
Statsbudsjettet kommer i oktober, men om staten går inn med penger eller ei, forblir en departemental hemmelighet inntil da.