Pris viser seg å være viktigst når både offentlig sektor og privat sektor skal kjøpe inn renholdstjenester. Det viser en ny Fafo-undersøkelser
Pris viser seg å være viktigst når både offentlig sektor og privat sektor skal kjøpe inn renholdstjenester. Det viser en ny Fafo-undersøkelserIllustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Prisen betyr mest ved kjøp av renholdstjenester

Både i offentlig og privat sektor er det prisen som avgjør ved kjøp av renholdstjenester, viser en fersk rapport. Flere følger heller ikke innkjøpsreglene.

Både det offentlige og det private vektlegger prisen høyt ved kjøp av renholdstjenester, viser Fafo-rapporten.

Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester, skal også være godkjent av Arbeidstilsynet, og det er forbudt å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som ikke er godkjent, men undersøkelsen avslører at mange unnlater å gjøre dette.

I 2016 var det 77 prosent i privat sektor som svarte at de undersøkte dette, i 2020 har andelen sunket til 68 prosent.

Mange sjekker ikke

Også lønns- og arbeidsforhold viser det seg at innkjøperne ikke er spesielt opptatte av.

I privat sektor svarer 64 prosent at de ikke har sjekket lønns- og arbeidsvilkårene, tre av ti i det offentlige svarer det samme.

Deler av renholdsbransjen er preget av useriøse aktører, som gjør konkurransesituasjonen vanskelig for de seriøse driverne.

– Lett å sjekke

Lange arbeidsdager og ulovlige lønns- og arbeidsvilkår har i mange år preget bransjen.

– Det er viktig at de som kjøper renholdstjenester, forstår at de har en svært viktig rolle i å bidra til økt seriøsitet i renholdsbransjen. Det gjør de ved å kjøpe tjenester lovlig fra godkjente renholdsvirksomheter, noe de lett kan sjekke hos Arbeidstilsynet, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.