Forhandlinger kommunal sektor. Fra venstre Unios forhandlingsleder Steffen Handal, KS´forhandlingsleder Tor Arne Gangsø, LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord, leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg og YS´forhandlings Trond Ellefsen.
Forhandlinger kommunal sektor. Fra venstre Unios forhandlingsleder Steffen Handal, KS´forhandlingsleder Tor Arne Gangsø, LO Kommunes forhandlingsleder Mette Nord, leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg og YS´forhandlings Trond Ellefsen.Foto Agnar Kaarbø

Kommuneoppgjøret er i gang – fagforbundene krever mer enn frontfaget

En ramme på 5,2 prosent er ikke nok. Både LO, Unio og YS krever mer i årets kommuneoppgjør.

Torsdag braket det løs for lønnsoppgjøret for 450.000 ansatte i kommuner og fylker. Klokka 12 møttes KS og de fire hovedsammenslutningene LO Kommune, Unio, Akademikerne og YS på Kommunenes Hus i Oslo, der kravene ble overlevert.

I oppgjøret håper de å sprenge rammen fra frontfaget, som endte på 5,2 prosent.

– Vi må godt over rammen fra privat sektor i KS-oppgjøret, sier LO Kommunes leder, Mette Nord.

Også lederen av YS Kommune, Trond Ellefsen gir klar beskjed.

– Vi er klare for tøffe forhandlinger og krever mer for kommunal sektor enn frontfagsramma. Nå må våre medlemmer få økt kjøpekraft, sier han.

Ulike krav

Fagforbundene har imidlertid til dels svært ulike krav: LO kommune krever økt lønn for hele laget av kommuneansatte, samtidig som de med lav lønn må få et ekstra løft.

Unio krever at grupper med høyere utdanning, som lærere, prioriteres i årets oppgjør.

– Unio krever reallønnsvekst, en ramme over frontfaget og en prioritering av de som har tapt mest i siste års kommuneoppgjør, sier forhandlingsleder Steffen Handal.

Det siste er særlig myntet på lærerne.

Også Akademikerne krever reallønnsvekst for høyt utdannede.

– Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode tjenester, og da må vi investere i dem, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.

– Krevende

KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø mener årets oppgjør vil bli særdeles krevende.

– Opptakten til dette oppgjøret tyder på at det blir et krevende mellomoppgjør. Alle partene har et felles ansvar for å finne fram til en løsning, formaner han i en pressemelding.

– KS vil tilstrebe en balansert profil som ivaretar alle partenes interesser, sier han videre.

Når det gjelder rammen for oppgjøret, viser Gangsø til at de siste fem årene har lønnsveksten samlet vært lavere enn i både industrien, staten og sykehusene.

– Det er utfordrende fordi kommuner og fylkeskommuner konkurrerer med særlig staten og sykehusene. Kommunesektoren trenger kompetente ansatte til å gjøre alle de utrolig viktige jobbene i velferdssamfunnet vårt, sier han.

I skvis

Men kommunene står samtidig i en skvis.

– De har begrensede økonomiske rammer, sier Gangsø.

Beregninger fra KS viser at en ramme på 5,2 prosent vil koste kommunene 9,1 milliarder kroner. Kostnaden ved å gå 0,1 prosentpoeng over frontfagsrammen er 250 millioner kroner for et helt år, viser beregningene, ifølge Kommunal Rapport.

(©NTB)