Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) leder forhandlingene om særaldersgrenser og pensjon. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) leder forhandlingene om særaldersgrenser og pensjon. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlinger om særaldersgrenser på overtid

Forhandlingene om pensjonsreglene som er knyttet til særaldersgrenser, trekker ut. Partene er forberedt på å ta natten til hjelp.

Innspurten i forhandlingene, som har pågått siden oktober i fjor, skulle etter planen være avsluttet klokka 14 onsdag, men ved 15.30-tiden var det ingen tegn til at slutten nærmer seg.

Rundt forhandlingsbordet sitter arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sammen med fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne, samt KS og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Særaldersgrensene gjør at flere yrkesgrupper i tøffe jobber, som politifolk, brannmenn og sykepleiere, må gå av med pensjon tidligere enn ved 70 år, som er den ordinære pensjonsalderen i staten.

I alt omfatter forhandlingene over 200.000 arbeidstakere i offentlig sektor. Myndighetene er opptatt av at flere skal stå lenger i jobb.

Forhandlingene er kompliserte, ikke minst på grunn av utilsiktede virkninger i pensjonsreformen som ble vedtatt i 2011 og justert i 2018.

Der ble det innført levealdersjusteringer som innebærer at folk må jobbe lenger for å få samme pensjon som dagens pensjonister. Om man går av tidligere som følge av en særaldersgrense, kan det føre til et lavere livsvarig pensjonsnivå på grunn av kortere opptjeningstid.

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik sier til E24 at for dem handler det om å sikre de som har særaldersgrense, en pensjonsutvikling på linje med resten. De er innstilt på å bruke både kvelden og natten for å komme i mål.

– Vi sitter så lenge vi må, sier Følsvik.

(©NTB)