VMware-Buypass-DellEMC

Slik blir både Bent og Jan Tore happy!

Passordet er enkelt å kvitte seg med, og nye løsninger gir seks attraktive gevinster for rådmann og IT-sjef. Kommunen får bedre arbeidsformer på få uker og det er rimeligere enn du tror

I en artikkel på NRK uttaler helseminister Høie at om utviklingen fortsetter som i dag må to av tre unge jobbe i helsetjenesten, og det må opprettes 100.000 nye stillinger før 2040. Innen 2060 vil hver femte innbygger være over 70 år, ifølge SSBs prognoser.

- 70-åringen bruker helsetjenester dobbelt så mye som 40-åringen, så kapasiteten vil bli sprengt. Da er digitalisering, og det å ta i bruk ny teknologi, en del av løsningen, sier Høie til NRK.

Hans partikollega Jan Tore Sanner er naturligvis på samme linje:

–Vi må samhandle bedre mellom stat og kommune, og kommunene i mellom. Målet må være å få på plass gode, digitale løsninger som gir en enklere hverdag, sier Sanner og sier at det kun er få år til vi mangler 50 000 ansatte til viktige velferdsoppgaver i kommune-Norge hvis vi fortsetter som i dag.

- Det betyr at vi må fornye og forbedre oss, slik at ansatte kan bruke mer tid på viktige tjenester og mindre tid på papirarbeid, sier Sanner. Begge hans uttalelser er fra departementets egen nettside.

Et av de enkleste grepene er å kvitte seg med alle passordene i kommunal sektor. Prosessen tar kun noen uker, og faktisk enklere å finansiere enn man tror. Investeringen er spart inn på rekordtid.

Sjekk ut hvorfor 10 kommuner i Nord-Hordaland kvitter seg med passordet

I gang med bedre arbeidsformer på få uker

1. De fleste kommuner kjører på en relativt moderne Microsoft-plattform. Dette er viktigste forutsetning for å fjerne passordet fordi man har en såkalt PKI-infrastruktur på plass.

2. Deretter handler det om mindre inngrep i IT-infrastrukturen som en flink konsulent burde fikse på under en uke. Kostnaden avhenger av timeprisen til den tekniske eksperten.

3. Dernest må man få tak i smartkort med Buypass chip. Et slikt smartkort koster fra 50 kroner og oppover, avhengig av hvilke andre teknologier kortet skal inneha.

4. Programvaren til å administrere løsningen integreres enkelt i miljøet. Her er det mye erfaringsbasert materiale fra de som har implementert løsningen. Kostnaden er ca 35 kroner per bruker per måned, altså vesentlig mindre enn kostnaden til tapt arbeidstid hver gang et passord mistes/må resettes

5. Selv om de fleste PC-er nå har smartkort-lesere, vil det være noen tilfeller der man enten må kjøpe smartkort-lesere til tynne klienter/PC-en eller nye tastatur som kan lese slike kort. Kostnaden er fornuftig, gjerne på et par hundrelapper per enhet

- Mange tror det er et kjempeprosjekt å kvitte seg med passordet. Det er det absolutt ikke. Det er enklere, rimeligere og raskere enn man tror, sier løsningsrådgiver Trygve Daae i norske Buypass.

På denne siden kan du se en video om hvordan lykkes.

6 grunner til at arbeidsplassen blir sikrere og bedre

Bedre arbeidsverktøy: Med smartkort opp mot virtuelle arbeidsflater fra VMware får ansatte tilgang til alle verktøy på sekunder, med kun en pålogging. Arbeidsflaten følger ansatte uansett tid og sted: Hos pasienter, på hjemmekontor, og private PC-er dersom de ønsker det.

Sikkerheten øker betraktelig: Borte er tilfellene der sesjoner med pasientinformasjon ligger åpen når ansatte forlater pulten. Elektroniske kjeltringer holdes også unna fordi det ikke er noen passord å stjele. Tapte passord er årsaken til minst syv av ti hackerangrep

Dere møter nye regler: Mange helseansatte må nå kunne logge seg på nasjonal kjernejournal direkte fra kommunens egne systemer. Det krever sikkerhet på nivå 4. Fordelen er at den nye sikkerheten gir enklere prosesser og reduserer antall pålogginger fra opptil fire til én når ansatte skal inn i fagapplikasjoner innenfor sikker sone.

IT-avdelingen får bedre verktøy: Smartere infrastruktur fra Dell EMC på serverrommet gir flere brukere per maskin i datasenteret. Stordriftsfordeler frigjør tid og ressurser som IT-avdelingen kan brukes til å utvikle smartere tjenester – fremfor kjedelige manuelle prosesser.

Dere frigjør tid: Både for IT-avdelingen og ansatte i sikker sone. Smartkort kan også brukes til veldig mye annet som tilfører verdi, som adgang til dører og for å sikre smart tilgang til alle elektroniske tjenester- og enheter i kommunen med et sikkerhets- og kontrollbehov.

Sikker digitaliseringsvinner: Fjerning av passord er et stjerneeksempel på hvordan kommunen billig kan hente hjem en gevinst fra digitalisering. En lavterskeloppgave som endrer driften på en måte som gjør at man undrer seg over at det ikke ble gjort før.

Vil du vite hvor enkelt det er? Se en video/et webinar her. Det tar under en time og du får mange svar. Videoen er tilpasset beslutningstagere uten dyp teknisk kompetanse.

IT-eksperter kan få faglig input ved å sende mail til Trygve Daae her