Nordic Smart House

Løser boutfordringene til kommunene - uten at de bruker én eneste krone i kapital

Sosialentreprenørene i Nordic Smart House gjør det mulig for kommunen å gi flere en plass å bo. Samtidig sørger de innovative løsningene for at byggene er raske å få på plass, gode å bo i, og allikevel snille mot miljøet. Og kommunen er også fornøyd, for de bruker ikke en eneste kommunal krone på å finansiere prosjektene.

- Disse byggene har 39 leiligheter på henholdsvis 26m2, 55m2 og 85m2, og fra spade i jorda til ferdig bygg tar det 6 måneder. Vi bruker en løsning der enhetene er satt sammen av ferdige moduler, noe som gjør byggeprosessen både rask og billig, uten at det går ut over kvaliteten på boligene.

Les mer om de ulike modulene her!

Salgsansvarlig Even Ediassen er svært fornøyd med den nyskapende løsningen Nordic Smart House nå tilbyr norske kommuner. Tilbakemeldingene fra kommunene har vært svært positive, og selv ser han lyst på fremtiden for smartboliger som løsningen på boutfordringene mange kommuner kjenner på.

Selskapet inngår det som kalles tilvisningsavtaler med kommuner, noe som gjør det mulig for dem å bygge i samarbeid med kommunen uten at kommunen trenger å ta noe av den juridiske eller økonomiske risikoen. 

Selskapet får gunstige lånevilkår hos husbanken, noe som gjør det mulig for dem å drive sosialt entreprenørskap som hjelper lokalsamfunn og kommuner i Norge.

Hvordan kommunene kan løse boutfordringene uten å bruke én eneste krone 

Damene på boligkontoret i Fauske kommune forteller at avtalen kommunen nå har med Nordic Smart House er ganske enkel: selskapet tar all økonomisk risiko og bygger smartboliger som står ferdig på seks måneder, mot at kommunen gir tilgang til en rimelig tomt å bygge på. 

Når boligene står ferdig kan kommunen tilvise 40% av leilighetene til folk som er i deres systemer mot en leie på 6000 for 2 roms, og 10 000 kr for 3 roms. Det finnes allikevel ikke noe juridisk krav om at kommunen må tilvise sine 40%, det er heller et krav de har tilgang på om ønskelig. 

Leder for boligkontoret i Fauske kommune, Line Kristiansen, mener løsningen er veldig gunstig, spesielt siden den også gir muligheter for folk som sliter litt med å skaffe seg bolig på egenhånd, men ikke helt kvalifiserer til kommunal boligstøtte. Disse kan boligkontoret referere videre til sin kontakt i Nordic Smart House, som gjerne og ofte leier ut til de som måtte trenge det. 

Les hvordan dette fungerer her!

Leilighetene leveres med alt inkludert 

Det at leilighetene følger med alt av hvitevarer og har en såpass lav strømregning gjør det enklere for folk i etableringsfasen å bli boende i kommunen. Kristiansen mener det er positivt med tanke på fraflytningsproblemer mange kommuner har slitt med de siste årene. Nå kan studenter, nye familier og pendlere bli boende i kommunen, og det gjør godt for vekst i lokalsamfunnet. 

“Er det sant?”

- Tilvisningsavtaler er rett og slett en gullgruve for en kommune. 6000 kr i dagens leiemarked for en toroms er jo billig. Da vi først hadde inngått denne avtalen kom en kollega bort til meg og spurte om jeg var KLAR over hva jeg hadde gjort, om jeg var KLAR over hvor mye penger jeg hadde brukt. Og jeg sa ‘Kjære deg, jeg har ikke brukt en krone. Ikke en eneste krone.’ Ja, men det gikk ikke AN at det der ikke hadde kostet penger, men det er faktisk det som er med tilvisningsavtaler - det koster ingen ting, niks og nada, sier Kristiansen, og smiler bredt.

Fornøyde bebore 

- Også beboere i leilighetene er fornøyde med løsningen. Elin Sokedal har sammen med sin mann bodd i en av treromsleilighetene i litt over to måneder. Leiligheten er på 85m2, med bad, to soverom med god størrelse og åpen løsning mellom stue og kjøkken, i tillegg til to boder.  Hun forteller at leiligheten ikke finnes lytt, hun savner nesten det å høre at det går folk i huset. Men bare nesten.

Se hvordan beboerne kan leie her!

Lavt strømforbruk

- Og vi bruker nesten ikke varme, for den går jo i vegger og tak. Jeg tror det er én varmepumpe som står helt nede, og den gir varme som går mellom veggene. Den eneste varmeovnen vi har brukt er den som står bak meg her, og den står stort sett på 22 grader og kobler seg ut selv. Vi bruker ikke noen annen varme, bortsett fra varmekablene på badet, selvfølgelig.

Elin er overrasket over de lave strømkostnadene hun fikk her etter å ha flyttet fra en gammel kjellerleilighet til smartboligen fra Nordic Smart House. Det er ikke så rart, for samtlige leiligheter i disse byggene blir varmet opp av én ensom varmepumpe som står på nederste plan og sender varme inn i hulrom leilighetene. Det skaper en svært energieffektiv «termoseffekt». Den grønne energiløsningen er patentert internasjonalt, og møter stor etterspørsel blant andre aktører. Sist måned fikk Elin en strømregning på hele 26 kr. 

Endelig en rimelig løsning for pendlere

I likhet med Elin er også Lars Wivesoll storfornøyd med å løsningen. Han pendler til Fauske i forbindelse med jobb, og mener den 26m2 leiligheten er et ypperlig alternativ til endeløse netter på hotell. Her har han mulighet til å sette sitt personlige preg på leiligheten, noe som er tydelig av familiebildene på spisebordet og putene i sofaen.

- Når man har bodd så mye på hotell som det jeg har de siste 8-10 årene er det to ting man setter stor pris på: det er det å ha et eget soverom som man kan holde svalt og fint, så man slipper å ligge i det samme rommet som man skal oppholde seg i på kvelden. Og det andre som blir mer og mer viktig er det at du kan lage egen mat, og slipper å hele tiden gå ut for å spise restaurantmat. For du blir fort lei av det. Så jeg synes det er veldig greit å kunne gjøre det. Og de fungerer veldig godt i den leiligheten her.

Full pakke

Nordic Smart House tilbyr rett og slett rimelige og smarte løsninger i alle ledd, fra byggeprosess og strømforbruk, til leie og (manglende) utgifter for kommunen.

Beboerne i deres smartboliger stortrives i lydisolerte og varme leiligheter som er enkle å lufte ut. Med varierende størrelser på leilighetene er de et svært aktuelt alternativ for alt fra pendlere og studenter, til nyetablerte familier og de som trenger litt ekstra støtte til å stable boligtilværelsen på bena. Bra for lokalsamfunnet, bra for kommunen, bra for beboere, og ikke minst - bra for miljøet.

Kom i kontakt med Nordic Smarthouse her!